12. märts 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Neinar Seli kiletükk aitab leida kadunuksjäänuid

Ettevõtja Neinar Seli ja teadlase Mati Karelsoni koostöös loodud kilemarker muudab katastroofipiirkonnas viibivad inimesed helikopteri infrapunaseadmele nähtavaiks helendavateks täpikesteks.

Keerulisemalt öeldes registreerib infrapunakiirgusega pulseeriv laser spetsiaalsete infomarkerite fluorestsentsi ja peegeldust. Tegu on kõigest keha külge kinnitatava paari ruutsentimeetrise kiletükiga, ent lisaks helendamisele on iga kilemarker varustatud ka numbrikoodiga, mis võimaldab inimese eksimatult identifitseerida, kirjutas Tartu Postimees.

Praegu 39 riigis kaitsmisel olev patent ei ole veel katsetootmiseni jõudnud, ometi usub Tallinna Tehnikaülikooli keemiainstituudi professor ja eelkõige eesti molekulaardisaini koolkonna juhina tuntud Karelson, et sellest võib saada läbimurre inimotsinguis. Aga mitte ainult – lisaks inimestele võib markeriga varustada ka esemeid.

Juhul kui otsitav on lume all või sügaval vees, ei aita tema leidmisel ka marker, sellest hoolimata olnuks kiletükist tohutu abi nii Estonia katastroofi ja Aasia tsunami puhul kui ka metsa eksinu otsimisel.

Karelsoni sõnul on patendi kaitsmine pikaajaline protsess. «Praegu tegeldakse formaalsustega, aga meile on antud prioriteet, mis tähendab, et keegi teine sellist materjali teha ei saa,» lausus ta. «Materjal on veel katsetusjärgus. Kõigepealt tuleb ennast patentidega ära kaitsta.»

Karelsoni hinnangul võib marker parimal juhul jõuda masstootmisse paari aasta jooksul.

Paljude leiutistega üritatakse Karelsoni sõnul revolutsiooni teha. «Markerit ma revolutsiooniks ei nimetaks. Revolutsiooniline leiutis on minu silmis näiteks laser,» ütles ta.

Keerulisem ja seni vastamata küsimus on see, miks peaks inimene endale kilemarkeri käe külge kinnitama.

Võibolla muudetakse kilemarker teatud piirkonnis reisijaile või näiteks ekstreemturismi harrastajaile kohustuslikuks. Või siis võtab hoolitsev naine enne mehe soomatkale minekut sahtlist markeri ja kinnitab selle oma kaasa käele. Või on markerid laeva või lennuki päästevestide küljes. Kõik variandid on võimalikud.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755