2. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ID-kaardi asemel saab nüüd kasutada ka mobiiltelefoni

EMT koostöös Sertifitseerimiskeskusega tõi turule Mobiil-ID teenuse, mis võimaldab inimesel tõendada oma isikut mobiili vahendusel ning anda digitaalset allkirja, teatas EMT.

"Sisuliselt on Mobiil-ID ID-kaardi edasiarendus mobiiltelefonis," ütles EMT arendus- ja tehnoloogiadirektor Tõnu Grünberg. "Kuna mobiiltelefon on inimesel kogu aeg kaasas, annab see suurema vabaduse ka isikutuvastust vajavate internetitoimingute sooritamiseks ja digitaalallkirjade andmiseks."

"Mobiil-ID on särav samm Eesti kui innovaatilise riigi arengus - oleme selle teenusega maailmas esimeste seas. Juba praegu on erinevate maailma riikide, eeskätt Euroopa ekspertide poolt suur huvi teenuse suhtes," ütles ASi Sertifitseerimiskeskus juhataja Ain Järv.

"Kuivõrd Lätis ja Leedus ei ole laialt levinud ID-kaarti, on just Mobiil-ID potentsiaalne kolme Balti riiki ühendav isikutuvastamise ja digiallkirjastamise teenus. Oleme loonud Eesti, Läti ja Leedu teenuse osapooli koondava foorumi, kus loodetavasti sünnib ühtne tehniline standard," lisas Järv.

Sarnaselt ID-kaardile võimaldab Mobiil-ID kasutada internetipankades suuremaid päevalimiite, kui pangad alates 2. maist piiravad koodikaartidega tehtavate tehingute suurust.

Arvutikaitse 2009 algatuse raames sündinud teenuse lepinguid saab sõlmida EMT ja Elioni esindustes. Esialgu on tegu ainult EMT klientidele avatud teenusega.

Pärast teenuse tellimist on see vaja ka aktiveerida, et tagada maksimaalne turvalisus. See on äärmiselt oluline, sest Mobiil-ID abil saab näiteks ligipääsu pangakontodele ja võimaluse anda omakäelise allkirjaga võrdse jõuga digitaalallkirja.

Teenuse järgmises faasis plaanitakse koostöös Kodakondsus- ja Migratsiooniametiga lisaks ID-kaardiga aktiveerimisele ka alternatiivseid võimalusi turvalisuse tagamiseks ning siis võib ID-kaardiga aktiveerimisele lisanduda ka muid teenuse aktiveerimise viise.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755