8. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arvutist saab uus börsigeenius

Erinevalt lotost või kasiinost ei ole börsil edu saavutamiseks vaja mitte niivõrd õnne kuivõrd teadmisi, kogemust ja kannatlikkust. Öeldakse, et väärtpaberitesse raha paigutavate inimeste juhtivaiks emotsioonideks börsil on hirm ja ahnus. Mõlemad võivad investorile halba teha. Hirm ei luba hoida raha aktsiates piisavalt kaua, et võtta välja maksimaalne kasum. Liigne ahnus ja riskide ebaadekvaatne hindamine võivad aga rahast üldse ilma jätta.

Kas poleks siis parem, kui asendaks emotsionaalse inimese külmalt kalkuleeriva arvutiga? Arvuti ei väsi, ta saab analüüsida tohutus koguses informatsiooni, talle saab õpetada tehnilist analüüsi (mineviku põhjal aktsiahinna lühiajalise muutumise ennustamine). Arvutitele õpetatakse ka inimkeelest arusaamist, mistõttu saavad nad otsida vihjeid tuhandetest investeerimisalastest foorumitest, ajalehtedest ja blogidest, mis inimesele ilmselgelt üle jõu käiks.

Lehman Brothers Holdings on ettevõte, mis arendabki arvutiprogrammi, mis peaks suutma käituda nii, nagu edukas Wall Streeti kaupleja. Selliseid programme on tehtud varemgi, sest Bostoni konsultatsioonifirma Aite Group LLC väitel oli 2006. aastal kolmandik kauplejate tehinguist tehtud arvutite poolt, kuid käesolev projekt üritab luua midagi enamat.

Programm uurib miljardeid tehinguid ning analüüsib, miks on kauplejat saatnud edu või siis ebaõnnestumine. Samuti analüüsib programm börsiindeksite liikumist, et analoogia põhjal teha ennustusi tuleviku kohta. Harvardi ülikoolist doktorikraadi omandanud Michael Kearns ütleb, et on sellise programmi peale mõelnud juba paar aastakümmet ning teostab hetkel oma pikaaegset unistust.

Pikemaajaliseks eesmärgiks on luua programm, mis suudaks anda mõistlikke vastuseid ka väga keerukatele küsimustele. Näiteks: mis juhtuks börsiga siis, kui USA saadaks rohkem sõdureid Iraaki? Mis liikumisi teeks konkreetse börsifirma aktsia ettevõtte tegevjuhi surma korral?

Aeg näitab, kuivõrd arvutid maaklereid, fondijuhte, kauplejaid või ka pikaaegseid investoreid asendama hakkavad. On tõenäoline, et vastavaid programme omav ja kasutada oskav investor on ainult oma kõhutundele lootvast investorist edukam. Parima tulemuse saavutavad aga ilmselt mitte need, kes vaid arvutile loodavad, vaid need, kes ka enda harimist unarusse ei jäta, sest kuldne reegel "usalda, aga kontrolli" jääb ilmselt siiski kehtima.

Vaatamata kõigele on investeerimisotsuse arvuti teha jätmisel vähemalt üks vaieldamatu eelis - kui midagi läheb valesti, siis on vähemalt, keda süüdistada.

Loe ka teisi Novaatori uudiseid.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755