10. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Dell ei saa Eestis oma domeeninime kätte

Delli domeeninime on Eestis registreerinud advokaat Jüri Ploomi firmale Kadakaed OÜ ning rahvusvaheline korporatsioon Dell Inc üritab seda endale saada.

IT Grupi müügijuhi Esti Ehatamme sõnul on mujal maailmas Dell saanud kohalikud domeeninimed raskusteta oma nimele. "Kõigil turgudel, kus Dell edasimüüjate vahendusel tegutseb, kuulub kohalik Delli domeen ettevõttele ja rahvusvaheline koduleht viitab edasimüüjatele," selgitas ta.

Sama mure on tabanud ka teisi rahvusvahelisi ettevõtteid Eestis. Näiteks kuulub ASile Info Auto domeen www.renault.ee, kust ei vaata vastu mitte Renault' leht, vaid info, kui raske on Renault'ga äri teha.

Eeneti .ee hostmaster Raimo Luige sõnul ei saa Eestis domeeni registreerida ettevõtted, kel ei ole Eestis ametlikku esindust. Luige sõnul peaks Dell Eestisse esinduse looma ja domeeni pragune omanik selle siis loovutama. "Me võtame domeeni ka siis ära, kui see 90 päeva ei tööta ehk nimeserverid ei suuda seda leida," lisas ta. "Domeeni kelleltki ära võtta ei saa, kuigi loogika ütleb, et www.dell.ee peaks kuuluma Dellile. Alati on võimalik kohtusse pöörduda," lisas ta.

Domeen www.dell.ee kuulub alates 2001. aastast Kadakaed OÜle, mille omanik on advokaat Jüri Ploom. Firma tegeleb äri- ja juhtimisalase nõustamisega. Samas kui veebilehitsejasse dell.ee sisse toksida jõuab sujuvalt MAX123 kodulehele, kes on teine Delli esdasimüüja Eestis.

Ehatamme sõnul oleks Dell Inc tõenoliselt ka nõus sellega, kui dell.ee suunatakse lihtsalt dell.com/ee-le, kuid domeen jääb Kadakaed OÜle.

Dell Incil on ka nn ametlik Eesti leht, mille leiab dell.com/ee alt. IT Grupp soovib, et internetikasutajad leiaksid domeeni dell.ee alt selle lehe.

Ehatamme sõnul on alates 2004. aastas käinud viisakas vaidlus domeeninime üle, kuid see on nüüd võtnud inetumad pöördeid. "Käib mõttetu jonnimine, Dellile valetamine, vassimine ja samas on kõik juriidiliselt korrektne," lisas ta.

Domeeni haldajat ei õnnestunud aripaev.ee toimetusel tabada.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052