10. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Skype'i asutajad toovad välja digitaalse ajatempli

Eesmärgiga viia globaalsele turule digitaalse ajatempli teenus, mis lubab tõestada digitaalsete dokumentide ehtsust, investeerivad Skype'i neli eestlasest kaasasutajat koos teiste investoritega ettevõttesse GuardTime 15,6 miljonit krooni.

Alates 2007. aasta teisest poolest hakkab GuardTime Eestis ja mujal maailmas pakkuma ajatempli teenust, see võimaldab kinnitada digitaalsele dokumendile selle ehtsust ja loomise aega kinnitava ajatempli. Ajatempli võib kinnitada näiteks tekstidokumendile, tabelile, joonisele ning heli- ja videofailile.

Ajatemplit saab kasutada näiteks digitaalse allkirja andmise, detailplaneeringu kinnitamise või audiosalvestise aja tõestamiseks. Sarnaselt füüsilisel kujul olevatele dokumentidele on üha sagedamini vaja tõestada ja kontrollida ka digitaalsete andmete ehtsust.

Nelja Skype'i asutaja (Ahti Heinla, Priit Kasesalu, Jaan Tallinn ja Toivo Annus) investeerimisfirma Ambient Sound Investments (ASI) ning infoturbe spetsialistid Ahto Buldas ja Märt Saarepera lõid 2006. aastal ühiselt ettevõtmise GuardTime, mis digitempli väljatöötamisega tegeleb.

ASI lisab teise investeeringuna ettevõttesse lisaks 3,5 miljonit krooni ja teised investorid 12,1 miljonit.

Ajatempli teenust hakkab GuardTime pakkuma teistele ettevõtetele, näiteks dokumendihalduse ja arhiveerimisteenustega tegelevatele firmadele."Digitaalsete andmete mahu kasv ja seadusandlusest tulenevad nõuded digitaalsete dokumentide ehtsuse tõestamiseks annavad teenusele tohutu globaalse potentsiaali," ütles ASI partner Priit Kasesalu. Ta lisas, et GuardTime'il on ainulaadne infoturbealane kogemus ning uudne tehnoloogiline lahendus, millel on hulgaliselt kasutusvõimalusi.GuardTime juhatuse esimees Märt Saarepera sõnul kasutatakse investeeringut tarkvaraarenduse lõpuleviimiseks ning ajatempli teenuse turule viimiseks.

Loe ka teisi Novaatori uudiseid.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755