11. mai 2007
Jaga lugu:

Helid teevad kaardid elavaks

Lisaks sellele, et Google Earthi kasutajad saavad uurida satelliit- ja aerofotosid erinevate Maa piirkondade kohta, on neil tulevikus võimalik kuulata ka vastavale piirkonnale iseloomulikke heliklippe, vahendas New Scientist.

Loodud on tarkvara, mis ühendab heliklippide andmebaasi Google Earthi kaardirakendusega. Wild Sanctuary on ettevõte, mis omab umbes 3500 tundi looduslikku helimaterjali kõikjalt üle maailma ning peab hetkel Google'iga läbirääkimisi andmebaaside ühendamise osas. Siduvat kokkulepet pole siiski veel sõlmitud.

"Kui pilt on sama hea kui tuhat sõna, siis heli on nagu tuhat pilti," ütles Wild Sanctuary direktor Dr Bernie Krause.

Krause on kogunud heliklippe viimased 40 aastat ning väidab end omavat kõige suuremat sellist andmebaasi. Tema käsutuses on helifailid väga mitmesugustest looduslikest elupaikadest, kuid samuti linnadest. Loomahääli on andmebaasis kokku 15 000.

Tema idee on, et kui kasutaja uurib mingit piirkonda Google Earthi kaardirakenduses, kuvataks talle ka kõik selle piirkonna kohta saadaval olevad heliklipid, mida kasutaja võib soovi korral kuulata. "See oleks väga kasulik lisafunktsioon," arvas Krause.

Loodud tarkvara kavatsetakse esitleda San Joses toimuval konverentsil 29. mail.

Kui projekt on edukas, kavatsetakse lisada ka ajaline dimensioon. "Inimesed saaksid kuulata, mis helid olid vastavale ajaperioodile selles piirkonnas iseloomulikud," selgitas Krause.

Loe ka teisi Novaatori uudiseid.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Jaga lugu:
ITUUDISED UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad Ituudised uudised igal nädalal enda postkasti.

Ituudised.ee toetajad:

Enimloetud
Aali Lilleorg
Aali LilleorgtoimetajaTel: 505 3172aali@ituudised.ee
Ana Madismäe
Ana Madismäereklaamimüügi projektijuhtTel: 545 60 150Ana.Madismae@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt