22. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eurooplased ja ameeriklased jäävad imede valikul leigeks

Üle 45 miljoni inimese üle maailma on andnud hääle seitsme uue maailmaime valimisel, aga eurooplasi ja ameeriklasi näib ettevõtmine vähe huvitavat.

Uute maailmaimede valimine on maailma ajaloo suurim küsitlus, tiitlile kandideerib 21 arhitektuuriimet. Antiikajal valisidi kreeklased seitse maailmaimet välja rohkem kui 2000 aastat tagasi.

Küsitluse tulemused avalikustatakse 7. juulil, teatas Reuters.

Šveitsis asuva mittetulundusorganisatsiooni New 7 Wonders pressiesindaja Tia Viering ütles, et hääletajaid on olnud kõigist maailma riikidest, kuid erilist innukust näitavad üles Ladina-Ameerika, Hiina ning India internetikasutajad.

"Euroopa, kui Hispaania välja arvata ning USA on kahjuks vaiksed. Ehk on inimesed pisut küünilised või ootavad veel?" ütles Viering.

Korraldajad ei suuda mõista, miks itaallased, sakslased, prantslased ja inglased ei hääleta nii massiliselt kui inimesed Peruust, Tšiilist, Mehhikost või isegi Argentiinast, viimasel riigil pole valikusõelal isegi oma kandidaati.

Viimaste tulemuste põhjal olid esikümnes Ateena Akropol, Mehhiko maiade kuulsaim linn Chichen Itza, Colosseum Roomas, Pariisi Eiffeli torn, Suur Hiina müür, Machu Pichu Peruus, iidne kaljulinn Petra Jordaanias, Lihavõttesaare kujud, Briti Stonhenge ning Taj Mahal Indias. USA Vabadussammas esikümnesse ei mahu.

Vanad seitse maailmaimet olid Cheopsi püramiid Egiptuses, Semiramise rippaiad Babülonis, Artemise tempel Ephesoses, Zeusi kuju Olümpias, Halikarnassose mausoleum, Rhodose koloss ja Pharose tuletorn (Aleksandria sadamas). Vaid püraamiidid on säilinud.

Uute imede valimise idee autoriks on Šveitsi ja Kanada päritolu rännumees Bernard Weber.

Loe ka teisi Novaatori uudiseid.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755