1. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hiina valmistub kübersõjaks

USA kaitseministeeriumi raporti kohaselt on Hiina rahvavabastusarmee tegemas tõsiseid ettevalmistusi kübersõja pidamiseks. Samuti kulutatakse suuri summasid vaenlase satelliitide rivist välja löömise võimekuse arendamiseks.

Alates 2005. aastast värbavad ja koolitavad hiinlased häkkereid ning kirjutavad viiruseid ja nuhkvara, mida kasutataks esimese löögivahendina. Sellele järgneks rünnak tavarelvadega. Samuti suurendatakse valmisolekut kaitsmaks enda ja võimalike liitlaste arvutisüsteeme.

Hiina rahvavabastusarmee on arvukaima isikkoosseisuga sõjavägi maailmas. Hiina majandus on viimase paarikümne aasta jooksul tormiliselt kasvanud. Kaitsekulutused on kasvanud tõenäoliselt veelgi kiiremini. Tõenäoliselt seepärast, et täpselt ei teata, kui palju raha hiinlased relvastumisele kulutavad. Igal juhul oluliselt rohkem, kui avaldatud numbrid väidavad. Eriti hoolikalt varjavad hiinlased kulutusi, mida tehakse küber- ja kosmosesõja ettevalmistamiseks.

Hiinlased teevad jõupingutusi, et muuta oma suure riigi kaitseks mõeldud rohkearvuline, kuid väheefektiivne massiarmee võimeliseks pidama kiireid ning võidukaid sõdu nii merel, maal kui õhus.

Analüütikute sõnul tõukab neid tagant peamiselt üks soov – alistada Taiwan, maksku mis maksab. Selle väikse saareriigi iseseisvus mandrihiinlaste või vähemalt nende juhtide hinge lihtsalt ei mahu. Asja muudab keeruliseks see, et USA on lubanud Taiwani kaitsta. Seetõttu on hiinlastel vaja oma armeed veel oluliselt moderniseerida, vastasel korral löödaks neil Taiwani väinas lihtsalt nina veriseks ning elu läheks endistviisi edasi. Väga ohtlikuks muudab võimaliku tulevase konflikti puhkeda võiv tuumasõda.

Rahvavabastusarmee peab vajalikuks saavutada konflikti algul vastase süsteemide rivist välja löömise teel elektrooniline ülekaal. Esialgu on hiinlaste pilgud suunatud Taiwani väinale ja seal tulevikus puhkeda võivale konfliktile, kuid raporti sõnul vaatab tugevnev Hiina ka juba kaugemale.

Loe ka teisi Novaatori uudiseid.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755