1. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Teadmistega rikkaks - Bill Gates

Novaator hakkab avaldama väljavõtteid selliste inimeste elulugudest, kelle rikkus põhineb eelkõige erialastel teadmistel. Esimesena kuulub selliste hulka kes muu kui juba 13-aastaselt arvutifriigina oma karjäärile aluse loonud Bill Gates. Novaator toob välja eelkõige selle, kuidas teadmised, oskused ja riskimine võimaldasid luua eduka ettevõtte.

William Henry Gates III sündis 28. oktoobril 1955. Tema vanaisa oli panga asepresident ning isa prominentne jurist. Juba algkoolis ületas Bill oma õpetajate võimeid peaaegu kõikidel aladel, eriti matemaatikas.

Bill pandi Lakeside'i erakooli, mis 1968. aastal kevadel rentis General Electricu arvuti DECF PDP-10. Grupp õpilasi, nende seas Bill Gates ja Paul Allen, viibisid arvutiruumis päeval ja öösel, kirjutades programme ning lugedes arvutikirjandust. Muud kodutööd jäid hiljaks, tundidest tehti poppi ning mõne nädalaga kasutati ära kogu kooli aastane arvuti rendiaeg.

1968. aasta sügisel alustas Seattle'is tegevust Computer Center Corporation, mis pakkus soodsate hindadega arvutiaega, ning kuna firma ühe programmeerija laps käis Lakeside'is, jätkus Billi ja tema sõprade võimalus arvutiaega saada. Peagi aga muutus nende tegevus häkkerluseks, põhjustades pidevalt süsteemi kokkujooksmist. Poisid muutsid ka faile, mis salvestasid nende arvutiaja kasutamist. Firma püüdis lõpuks noored häkkerid kinni ning nad said mitmenädalase arvutikeelu.

Samas aga oli Computer Center Corporation nende tegevusest nii imponeeritud, et võttis noored arvutisõltlased tööle tuvastamaks süsteemide nõrkusi. Vastutasuks said poisid piiranguteta arvutiaega. 1970. aasta märtsis aga firma pankrotistus ning uued arvutid leiti Washingtoni Ülikoolist - seal töötas Paul Alleni isa. Esimese tellimustööna koostati 1971. aastal Information Sciences Incile palkade maksmise programm. ISI nõustus poistele tasuma ka kõikidel juhtudel, kui firma poiste programmidest tulu teenis.

Järgmise projektina asutasid Gates ja Allen oma firma Traf-O-Data ning arendasid välja väikse arvuti, mis mõõtis tänavaliikluse intensiivsust. Poisid kasseerisid sisse 20 000 dollarit. Enne kooli lõpetamist töötasid Gates ja Allen välja ka oma kooli tunniplaanide koostamise programmi ning otsisid vigu sõjatööstuse tellimusi täitva firma TRW süsteemides.

1973. aasta sügisel astus Bill Gates Harvardi Ülikooli, kuid tal polnud aimugi, mida õppida. Ta võttis erinevaid sisseastunute tavapäraseid kursusi suunaga õigusteadusel, samas valis ühe Harvardi tugevamatest matemaatikakursustest. Kuid ka ülikoolis Bill lihtsalt ei suutnud õppida. Ta veetis pikki öid arvuti taga ning jäi loengutes sageli magama. Arutlused Paul Alleniga süvendasid mõtet luua uus firma ning kuigi veel 1974. aasta suvel Bill kahtles, kas on mõtet ülikool pooleli jätta, muutus peagi kõik.

1974. aasta detsembris lehitses Allen arvutiajakirju ning nägi Popular Electronicsi esikaanel Altair 8080 pilti. Allen jooksis ajakirjaga Billi ühikatuppa ning mõlemad tundsid ära oma suure võimaluse - personaalarvutite turg hakkab plahvatuslikult arenema ning keegi peab looma uutele masinatele tarkvara. Mõne päeva möödudes helistas Gates Altairi tootjafirmale MITS (Micro Instrumentation and Telemetry Systems) ning ütles, et tema ja Allen olid välja arendanud uue tarkvara - programmeerimiskeel BASIC-u versiooni, mida saab Altairil kasutada.

Tegelikkuses polnud neil Altairi veel olemaski ning tarkvara loomist polnud alustatud. Lepiti kokku kohtumine ning kaheksa nädala pärast oli esimene versioon valmis, viimase programmijupi kirjutas Paul Allen veel lennukis teel kohtumisele. Demonstratsioon oli edukas ning MITS ostis ära loodud tarkvara õigused. Gates oli veendunud, et tarkvaraturg on tekkinud. Ülikool jäi pooleli ning 1975. aastal asutati Microsoft.

Gatesi tuntakse kui agressiivset ja alluvate peale karjuvat juhti, kes katkestab kõnet lemmikväljenditega "See on kõige lollim asi, mis ma kunagi kuulnud olen" ning "Miks sa ei loobu oma positsioonist ja ei ühine rahuvõitlejatega?" Samas, kui talle konstruktiivselt vastu hakatakse, tõmbub ta sageli tagasi. Juhul aga, kui alluvad soovivad ülesandeid edasi lükata, teatakse Gatesi kasutavat väljendit "Kas sa tahad, et ma ise selle nädalalõpul ära teeksin?"

Gatesi e-posti aadress on laialdaselt teada ning näiteks 2004. aastal sai ta üle 4 miljoni e-teate (üle 10 000 päevas), millest suurem osa oli rämpspost. Irooniana pakkusid paljud e-teated võimalust võlgadest lahti ning kiiresti rikkaks saada.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052