7. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaapan hakkab otsima internetile asendust

Jaapan alustab teadusuuringud, leidmaks asendust internetile, mis viimasel ajal turvalisus- ja kvaliteediprobleemide tõttu enam oma ülesandeid täita ei suuda, teatas Jaapani kommunikatsiooniministeerium.

Samasugused uurimisprogrammid on käima lükatud ka USAs ja Euroopas.

Jaapani kommunikatsiooniministeeriumi asedirektor Yoshihiro Onishi ütles, et Jaapan peab püsima konkurentsis. Aastal 2020 ei saa enam keegi läbi ilma tehnoloogiata, mis tuleb pärast internetti, vahendas Live Science.

"Internetil on piir ees," ütles ta. "Meile tundub, et need tehnoloogilised uuringud on hädavajalikud." Uurimistöö eeldused on, et uues võrgus saaks info liikuda palju kiiremini, võrk oleks turvalisem ning stabiilsem.

Interneti varased arhitektid püüdsid hoida võrku avatuna ja paindlikuna - need omadused mängisid rolli interneti ülikiires arengus. Sellega käisid aga kaasas rämpspostitajad ja häkkerid, kel nüüd vaba voli internetis tegutseda.

Näiteks on juba praegu takistuseks interneti algusaegadel valitsenud eeldus, et arvutid asuvad alati kindlates kohtades, see valmistab tihti peavalu nii sülearvutite kui kõikvõimalike mobiilsete seadmete kasutajatele.

On teadlasi, kes usuvad, et vaja on täiesti uut võrku. See võiks toimida internetiga paralleelselt või isegi selle asemele astuda või siis tehtaks uurimistulemuste selgudes interneti praegusele ülesehitusele põhjalik kapitaalremont.

Üks uurimissuundi on võrgustik, mille ülalhoidmine oleks energiasäästlikum.

Jaapanlased kavatsevad aasta lõpuks luua organisatsiooni, kus on osaliseks nii teadusasutused kui eraettevõtteid. Selle tööks oleks tulevase uurimistöö aluspõhimõttete väljatöötamine. Raha hakkaksid uuringud saama tuleva aasta eelarveaastast, mis algab 1. aprillil. Täpne summa pole veel teda.

Onishi ei välistanud, et uurimistöös tehakse koostööd teiste riikidega.

USAs loodetakse, et sealsed interneti järeltulija alased uuringud kannavad vilju 10-15 aasta pärast. Esialgu ei ole Kongress veel isegi uurimisele taganud täit rahalist tuge.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755