14. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Google kuldab Kuule lendaja miljonitega üle

Otsingumootorite turuliider Google pani välja 30 miljonit dollari (337 miljoni krooni) suuruse preemia neile, kes suudavad esimestena Kuul maanduda.

Google Kuu-auhinnale saavad kandideerida kõik maailma mitteriiklikud kosmoseprojektid.

Peaauhind on 20 miljonit dollarit (ligi 225 miljonit krooni) kuulub sellele, kes suudab maandada Kuul mehitamata kosmoseroboti, mis liigub Kuu pinnal 500 meetrit ning saadab oma missioonist video Maale 2012. aasta 31. detsembriks, teatas Reuters.

Kui selleks tähtajaks ettevõtmine ei õnnestu, siis see, kes suudab sama asjaga hakkama saada 31. detsembriks 2014, võidab 15 miljonit dollarit (ligi 169 miljonit krooni).

Kelle Kuu-missioon jõuab ülesande täita teisena, saab auhinnaks 5 miljonit dollarit.

Samuti on võimalik teenida veel 5 miljonit dollarit boonustena - näiteks USA või Nõukogude Liidu Kuu-missioonide jälgede leidmise eest. Boonusraha makstakse Kuu pinnalt leitud vee või jää eest, samuti selle eest, kui kuurobot suudab Kuu pinnal terve ööpäeva kontaktne püsida.

Kosmoselendude eest auhindu jagava fondi X Prize Foundationi asutaja Peter Diamandis ütles, et ettevõtmise eesmärk on inimesi harida ning muuta Kuu suhtes tekkinud avalikku arvamust. Tema sõnul peaks Kuud vaatama kui väärtuslike ressursside allikat, millest võib inimkonnale tulevikus kasu olla.

Diamandise hinnagul on USAs neli või viis programmi, kellel on piisavalt tehnilisi oskusi ning raha, et võistlusest osa võtta. Teist samapalju veel väljaspool USAd.

Kuulend ning kuuroboti ehitus võiks maksma minna 20-60 miljoni dollarit.

USA kosmoseagentuur NASA on kavandanud samasugust preemiaprogrammi, kuid seni on suutnud kokku saada vaid 750 000 dollarit auhinnaraha. Samuti on NASA võistlus mõeldud vaid ameeriklastele.

NASAl õnnestus ajavahemikus 1969 - 1972 Kuule maandada kuus Apollo-missiooni, nüüd loodab NASA jõuda mehitatud kosmoselennuga Kuu pinnale aastaks 2020. Kuule tahavad jõuda ka Venemaa, Jaapan, India ja Hiina.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 5836 1474