18. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Microsofti kõrvetas Euroopas sõrmed

Euroopa Komisjoni konkurentsiametnikud tulid eile võiduga välja üheksa aastat kestnud vägikaikaveost USA tarkvarahiiu Microsoftiga.

Luxembourgis asuv ELi esimese instantsi kohus jättis kõigis põhipunktides jõusse Euroopa Komisjoni 2004. aasta otsuse, mille järgi Microsoft on Euroopa turul kuritarvitanud oma monopolilähedast positsiooni, kirjutab Äripäev.

"Tegemist on kõigi aegade suurima võiduga pidevas ja raskes võitluses ausa konkurentsi reeglite järgmise eest. See otsus tugevdab kindlasti komisjoni positsioone võitluses kõigi turumoonutuste vastu," lausus komisjoni asepresident Siim Kallas Äripäevale.

Nii tuleb Microsoftil nüüd tasuda hiigeltrahv ja kohtukulud ning painduda komisjoni nõudmiste järgi, mis ei taha rohkem ega vähem kui maailma suurima tarkvarafirma konkurente kahjustava ärimudeli muutmist.

Aastaid on Brüssel uhkust tundnud, et söandab väljakutse esitada ka maailma suurimatele firmadele. Kohtus olid komisjoni volitused aga siiani proovimata.

Pärast Microsofti liistule tõmbamist on komisjonil juba oluliselt kindlam seljatagune, et suure turujõuga firmadega rinda pista. Erinevalt USA ametivõimudest, mis sõlmisid Microsoftiga kohtuvälise kokkuleppe.

"See 2004. aasta otsus lõi olulise pretsedendi kohustuste osas, mis turgu valitseval ettevõttel on toimiva konkurentsi tagamiseks," ütles eile ELi konkurentsivolinik Neelie Kroes. "Kohtus kinnituse saanud otsus on eriti tähtis, kuna nii paljud inimesed kasutavad arvuteid, olgu need eraisikud, koolid, ettevõtted või valitsusasutused," jätkas ta.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755