30. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Guru hoiatab: Internetiaadressid saavad otsa

Internetiprotokollide loomises tähtsat osa mänginud Vint Cerf hoiatab: kui kiiresti ei võeta kasutusele internetiaadresside uut protokolli, võib juba 2010. aastal aadressinappus kätte tulla.

Iga internetti ühendatud seade kasutab ainulaadset IP-aadressi, kuid võimalike aadresside varu on ammendumas, kirjutas BBC.

Uus protokoll IPv6 on juba kümme aastat olemas, kuid seda pole kasutusele võetud. "Kui uut protokolli ei rakendata lähiaastail, pole ühel hetkel enam võimalik võrku uusi seadmeid lisada," hoiatab Cerf. „Praegu kasutatava protokolli IPv4 aadresse jagub praeguse kasvutempo juures aastateni 2010-2011.”

Cerf on just lahkumas internetiprotokollide ja –aadresside järelvalveorganisatsiooni Icann esimehe ametist, ent ta on ametis ka otsingumootoris Google.

Praegu kasutatav protokoll IPv4 võimaldab nelja miljardit erinevat aadressi (täpsemalt 4 294 967 296) kuid kiirus, millega kõikvõimalikke seadmeid võrguga ühendatakse, ennustab peatset nappust.

Uus standard IPv6 on standardina vastu võetud juba kümme aastat tagasi, kuid selle kasutuselevõtuga pole kiirustatud. Tänapäevased arvutid, serverid, ruuterid ning kõikvõimalikud muud internetiga ühendatud seadmed sobivad ka IPv6-protokolliga, kuid internetiteenuse pakkujad peavad enne uue protokolli kasutusele võtma.

„Põhjus, miks nad seda teinud ei ole, on üpris mõistetav – kasutajad pole seda veel nõudnud,” ütles Cerf. „Minu roll, Icannis või ilma, on innustada kasutajaid seda nõudma. Kui seda praegu mitte nõuda, siis hetkel, mil seda kõige rohkem vajame, seda lihtsalt pole.”

Kuues aadresside põlvkond IPv6 võimaldab luua aadresse arvul, mida väljendatakse arvuga 2 astmes 128, ehk Cerfi järgi 340 triljonit triljonit triljonit unikaalset aadressi, millest jätkuks paljudeks aastakümneteks.

„Kui IPv4 võimalused ammenduvad, siis internet ei lakka töötamast. Kuid need, kes tahavad endale IPv4 aadressi, ei saa seda,” ütles Cerf. „Kui internet ei toeta IPv6-protokolli, siis IPv4 aadressi mittesaamine tähendab ka seda, et pole võimalik võrku pääseda. Vajadus võtta IPv6 kasutusele on selgem kui kunagi varem.”

Tema ennustuse järgi tuleb uus protokoll tuleval aastal siiski suuremal määral kasutusele, seda paralleelselt olemasolevaga. Kaks protokolli ei ühildu, seega peavad teenusepakkujad hankima paralleelseadmed, mis viib kulud lakke.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052