31. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Wi-Fi mälukaart viib digipildid otse arvutisse

Eile tuli Ameerikas müügile ammuoodatud uut tüüpi digikaamera mälukaart nimega Eye-Fi, mis traadita internetti kasutades pildid kaamerast otse arvutisse ja internetti saadab.

Üksikutel müügilolevatel kaameratel on juba olemas sisseehitatud Wi-Fi-edastaja. Uus umbes 1100 krooni maksev kaart töötab aga kõigi digikaameratega, mis kasutavad SD-tüüpi (secure-digital) mälukaarte. Kuna selliseid kaarte kasutab valdav osa müügilolevatest kaameratest, läheb Eye-Fi peagi tõenäoliselt massidesse, kirjutas Technology Review.

Kasutaja saab kaardi seadistada tehtud pilte saatma automaatselt kas oma koduarvutisse või laadima mõnele fotoleheküljele. Eye-Fi kaart on suunatud pildistajatele, kes tehtud fotod tihtipeale kuskile täispildistatud mälukaardiga vedelema jätavad, unustades pildid arvutisse tõmmata.

"Meie eesmärgiks ei olnud algusest peale mitte moodsa ja popi tehnoloogia loomine, vaid pildistamise lihtsamaks muutmine," ütles Eye-Fi üks asutajatest Yuval Koren. Koren ja tema kolleegid arvavad, et fotode jagamise moodused pole praegu suutnud sammu pidada kaamerate arenguga.

Eye-Fi peale tuli Koren aastaid tagasi, kui käis New Yorgis sõbra pulmas. Kõik külalised tegid oma digikaameratega pilte ning lubasid, et koju jõudes riputavad need internetti üles. Võite isegi arvata, paljud neist selleni ka tegelikult jõudsid. Tuleb tuttav ette? Eye-Fi kaart peaks aga sellistest probleemidest üle aitama.

Kaardi seadistamiseks peab kasutaja sisestama selle kaasasolevasse USB-kaardilugejasse. Seadistamismenüü laseb kasutajal valida saadaolevatest Wi-Fi võrkudest ühe ning otsustada, kas pildid laetakse otse arvutisse, otse ühele 17 määratud fotojagamisleheküljest või mõlemasse. Kuigi kaart tuvastab korraga vaid ühe võrgu, saab seadistamist erinevate võrkude jaoks korrata – näiteks kodus, tööl, sõbra juures. Kasutaja saab seejärel ilma kaarti arvutisse lülitamata seadistatud võrkude vahel valida, minnes Eye-Fi leheküljele.

Kui kaart on seadistatud, jääb üle see vaid kaamerasse torgata. Nüüd laetakse tehtud pildid otse valitud sihtkohta, kui pildistaja asub vaid määratud traadita interneti levialas. Kõik pildid läbivad Eye-Fi serveri, kus tehakse kindlaks, et pildid oleksid valitud võrgulehekülje jaoks sobivas suuruses. Kui kasutaja arvuti on välja lülitatud, salvestab Eye-Fi server pildid seniks, kui arvuti jälle võrku lülitatakse.

Piltide automaatne üleslaadimine võib muuta pildistajate kombeid. Digikaameratega tehakse tihti sadu pilte, mida esteetilistel või isiklikel põhjustel ei taheta kunagi kellegagi jagada. Tihtipeale klõpsitakse niisama mõtlematult tohutul hulgal sisutuid pilte.

Eye-Fi-ga võib kergesti juhtuda, et sellised pildid saavad kogemata avalikuks. Ilmselt õpivad pildistajad kiiresti ebaõnnestunud fotosid kustutama või laadivad pildid igaks juhuks siiski enne oma isiklikku arvutisse. Või mõtlevad enne järele, kui sadu pilte niisama nupulevajutamise rõõmust klõpsivad.

Kuna järjest uued seadmed sisaldavad Wi-Fi-ühendust, on Eye-Fi loojatel plaanis ka muid failijagamistehnoloogiaid. Esmalt plaanisid seadme arendajad võimaldada pilte ühest kaamerast teise saata, kuid hiljem sellest lihtsuse huvides siiski loobuti.

Tulevikus on aga plaanis seadet edasi arendada. „Kavatseme vähendada lõhet inimeste taskus olevate seadmete ning võrguteenuste vahel,” ütles Koren. „Võimalusi selleks on tohutult.”

Eilsest alates on Eye-Fi kaart müügil hinnaga 1100 krooni. Seade töötab nii PC kui Mac arvutitega, Linuxi jaoks esialgu eraldi versiooni pole.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755