6. november 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elektrooniline nina töötab nagu inimese omagi

USA teadlased on loonud uudse elektroonilise nina, mis kasutab lihtsate, tööstuslikult toodetavate ja keemiliselt tundlike polümeersete kilede komplekti.

Kui eksponeerida Lewis Groupi poolt välja töötatud elektroonilises ninas kasutatavaid kilesid gaasilises keskkonnas, "kleepuvad" õhus leiduvad ained erinevatele kiledele, põhjustades nende elektrijuhtivuse muutust, mida saab iga kile puhul eraldi mõõta. Et eri ained "kleepuvad" erinevatele kiledele, põhjustab see erinevate ainete puhul erinevate kilede elektrijuhtivuse muutust, mis võimaldab neid muutusi kompleksselt analüüsides kindlaks teha konkreetsele lõhnale vastava eri kilede elektrijuhtivuse muutuste mustri, kirjutas Eesti geenikeskus Live Science vahendusel.

Teadlaste väitel töötab süsteem sarnaselt inimese lõhnataju süsteemile, kus ajju edastatakse samuti lõhnasensoritelt saadud erinevate reageeringute mustrid. Ka on tehisnina korduvalt kasutatav: lõhnaaine õhust eemaldamisel puhastuvad neist ka kiled. Seda puhastuvust on praeguseks tõestatud kümnete tuhandete katsekordade käigus.

Uut tehisnina, mida saab kasutada praktiliselt reaalajas, on katsetatud ka lõhnaallika kindlakstegemiseks ruumis ning robotid on lõhnallika suuna ka kindlaks teinud.

Võimalikest tööstuslikest rakendustest ei tule uudsel tehisninal kindlasti puudus.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755