12. november 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Brüssel tahab lammutada Euroopa sidemonopolid

Euroopa Komisjon avalikustab homme telekommunikatsioonituru reformiplaanid, mille eesmärgiks on ergutada konkurentsi ning tagada tarbijatele madalamad hinnad.

Plaani suhtes on kriitilised nii Euroopa suured sidefirmad kui valitsused, mis sageli selliseid firmasid kontrollivad. Nii võib reformi lõpptulemus kujuneda oluliselt „lahjem”, kui algselt plaanitud, kirjutas Wall Street Journal.

Euroopa Komisjoni sidevolinik Viviane Reding avalikustab homme komisjoni ettepanekud, mis võimaldavad riiklikul järelvalveasutusel sundida domineeriva positsiooniga firmasid nagu France Telecom oma infrastruktuuri ja teenuseid lahku lööma. Sellisel moel oleks uutel tulijatel domineeriva firma võrgus konkureerivaid teenuseid lihtsam pakkuda.

Reding pakub välja ka uue keskse järelevalveorgani loomise Brüsselisse, kus siis 27 riigi sideturu järelevalveorganid moodustaksid midagi direktorite nõukogu laadset, kirjutas leht.

Redingi sõnul on komisjoni kava eeskujuks Briti BT Group PLC, mis läinud aasta jaanuaris võrgu osa muust firmast lahku lõi. Sidekulud Briti tarbijaile on seejärel 2004. a tasemega võrreldes ca 20% langenud.

Reformi kriitikute sõnul ei saa Briti mudelit igas riigis üks-üheselt üle võtta ning välja on pakutud mitmeid alternatiive.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755