25. november 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Darwini tööd kolisid internetti

Internetti saavad üles riputatud ajaloo ühe mõjukaima teadlase Charles Darwini kõik materjalid.

Cambridge’i ülikooli juhitud projekti käigus digitaliseeritakse umbes 50 000 tekstilehekülge ning 40 000 pilti originaalallikatest. Kogu materjal allub otsingusüsteemile. Alla saab laadida isegi MP3-mängijatega kuulatavaid audiofaile, kirjutas BBC.

Eelkõige on lehekülg mõeldud teadlastele, kuid seda võivad uurida kõik, kes huvituvad Darwinist, tema elust ning töödest. „Eesmärgiks on muuta need olulised tööd nii kättesaadavaks kui võimalik,” ütles projekti juht John van Wyhe.

Van Wyhe on viimase nelja aasta jooksul otsinud üle kogu maailma koopiaid Darwini enda materjalidest ning töödest, milles kirjutatakse kuulsast loodusteadlasest ning tema pöördelistest ideedest loodusliku valiku kohta.

Ajaloolase sõnul tuli talle idee luua Darwini onlain-raamatukogu aadressil darwin-online.org.uk pärast tema enda ülikoolipäevil läbi viidud uurimust Darwini kohta, mille jaoks materjali kogumine läks üle kivide ja kändude. „Kirjutasin paljudele inimestele üle kogu maailma, et saada projekti jaoks vajalikke tekste. Kokkuvõttes võin öelda, et see kogemus oli ülimalt positiivne, sest kõigile meeldis mõte ühest suurest andmebaasist, kus kõik Darwini tööd olemas on,” lisas van Wyhe.

Leheküljel on üleval palju kuulsa teadlase värskelt transkribeeritud või varem avaldamata käsikirju. Nende hulgas ka märkmik tema kuulsalt Beagle’i-reisilt, kuhu on tehtud detailseid märkmeid loodusvaatluste kohta, mis hiljem tema teaduslikke argumente toetasid.

Tõeline käsikiri varastati 1980. aastatel ning on siiani kadunud. Tekst transkribeeriti kaks aastakümmet varem tehtud mikrofilmikoopialt. „Kui paljud inimesed saavad seda internetist lugeda ning teada ka, et originaal varastati, loodan ma, et on rohkem lootust see väärtuslik käsikiri tagasi saada,” ütles Charles Darwini lapse-lapse-lapselaps Randal Keynes.

Muuhulgas on esmakordselt võrgus saadaval esimesed väljaanded raamatutest Journal Of Researches (1839), The Descent Of Man (1871), The Zoology Of The Voyage Of HMS Beagle (1838-43) ning Darwini tähtteose On the Origin Of Species teine, kolmas, neljas ja viies väljaanne.

Lehekülje kasutamine on tasuta. Hetkel on üles riputatud umbes pool kogu plaanitavast materjalist. Kõik loodetakse üles saada aastaks 2009, mil Darwini sünnist möödub 200 aastat.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755