10. detsember 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtte kiirregistreerimise portaal võitis Portugalis peaaegu esikoha

Äriregistri Ettevõtjaportaal, mille kaudu on võimalik ettevõte veebis registreerida vaid mõne hetkega, võitis Portugalis üleeuroopalisel konkursil European Enterprise Awards 2007 parima projekti tiitli.

Ettevõtjaportaal kandideeris Euroopa ettevõtlusauhinna konkursil bürokraatia vähendamise auhinnale. Esikohaauhinda käesoleval aastal selles kategoorias aga välja ei antud. Parimatena tunnustati kaht projekti: Ettevõtjaportaali Eestist ja ettevõtetele suunatud krediitkaardi programm Ungarist, teatasid justiitsministeerium ning majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Žürii üks liikmetest, Euroopa Komisjoni väike- ja keskettevõtluse konkurentsivõime direktor Maive Rute ütles, et rahvusvaheline žürii tõstis selle projekti esile kui administratiivsete kulude vähendamise ja protseduuride lihtsustamise parima näite. „Eesti Ettevõtlusportaal on teedrajav projekt ning julgustab ka teisi liikmesriike kardinaalselt lihtsustama ettevõtete registreerimist. Euroopa Liidus kulub keskmiselt ikka veel 12 päeva ettevõtte registreerimiseks, selle kõrval on Eesti 12 minutit tõeline läbimurre,” kommenteeris Rute.

Justiitsminister Rein Langi sõnul on Ettevõtjaportaali projekti kaugem eesmärk, et lisaks Eesti ettevõtjatele saaksid seda kasutada ka kõikide teiste Euroopa Liidu liikmesriikide kodanikud. „Kui praegu saab Äriregistri Ettevõtjaportaali kasutada ainult Eesti ID-kaardiga, siis tulevikus tuleks kasutajate ringi läbi piiriülese digitaalallkirja tunnustamise laiendada kindlasti ka teiste riikide kodanikele.“

Ettevõtjaportaal alustas tööd 2. jaanuaril 2007. Portaali kaudu on ettevõtjail võimalik kohtu registriosakonnaga suhelda elektrooniliselt, kasutades selleks Eesti ID-kaarti. Näiteks saab veebipõhise kiirmenetluse korras asutada ettevõte juba paari tunni jooksul. Kiirmenetlust on võimalik kohaldada osaühingu, FIE, täis- ja usaldusühingu esmakannetele ning ühtlasi saab muuta äriregistrisse kantud andmeid – see võimalus on ka aktsiaseltsidel, tulundusühistutel ja filiaalidel. Portaali kaudu saab esitada ka majandusaasta aruandeid.

Tänavu on 30% uutest ettevõtetest loodud Ettevõtjaportaali kaudu, selle kaudu esitatud elektrooniliste dokumentide maht on ca 15%.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi sõnul on ettevõtjaportaali tunnustamine Euroopa tasandil märk sellest, et Eesti on hea koht ettevõtlusega tegelemiseks. “Ettevõtjaportaal on hea algatus. Loodan väga, et see mõjub ka Eesti inimeste ettevõtlusaktiivsusele hästi,” ütles Parts.

Ettevõtjaportaal valiti ka World Summit Award 2007 Eesti eelvooru laekunud 19 projekti hulgast välja esindama Eesti riiki lõppvõistlusele e-Valitsuse valdkonnas. Finaalüritus World’s Best e-Content ’07 toimus septembris Horvaatias. Portaalile omistati ePractice.eu Good Practice Label auhind ning õigus vastavale tunnusmärgile kui üks parimaid auhinnakonkursile esitatud projekte, mida hindasid kõrgelt nii konkursi konsortsium kui ka ePractice.eu portaali külastajad.

Euroopa ettevõtlusauhinna konkursi käivitas Euroopa Komisjoni asepresident Günter Verheugen 2005. aasta novembris. Konkursil tunnustatakse ja auhinnatakse silmapaistvaid piirkondlikul tasandil ettevõtlust toetavaid algatusprogramme. Bürokraatia vähendamise auhinna raames tunnustatakse meetmeid, mis muudavad eelkõige alustavate ettevõtete jaoks haldusprotseduure lihtsamaks.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052