28. detsember 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arvutimängud kahjustavad aju?

Taiwani psühhiaatri Chou Yuan-hua läbi viidud uurimus näitas, et liigne arvutimängude, eelkõige vägivaldsemat laadi mängude, mängimine võib kahjustada ajufunktsioone, mis on seotud õppimise ning emotsionaalse kontrolliga.

Uurimuses osales 30 25-aastast inimest, kellel enne ja pärast pooletunnist arvutimängude mängimist uuriti aju verevarustust. Uurimus näitas, et mängimine vähendas verevoolu ajus, eriti tugevat mõju omasid vägivaldsed mängud, kirjutas PCWorld.

Kas pooletunnine mängimine on siis tõesti juba liiga palju? Kas uurimuse autorid tahavad tõesti väita, et juba pooletunnine lõõgastus võib kaasa tuua ajukahjustuse?

Vastavalt Chou artiklile – tõepoolest. Eelkõige olla oht kahjustada otsimikusagarat, mis on seotud mõtlemise, rääkimise, otsustamise ning tunnete kontrollimisega, samuti ka käitumisega seotud ajukurde. Mis juhtub, kui verevool nendesse aju osadesse väheneb? Chou viitab kliinilistele uuringutele, mille kohaselt depressiooni ja skisofreenia all kannatavatel inimestel on täheldatult märgatavalt väiksemat verevoolu antud ajupiirkondades.

Tulles aga tagasi reaalsusesse: tegelikult on kahjulik teha liiga palju pea ükskõik mida. Sööd liiga palju – lähed paksuks. Jooksed liiga palju – põlved on läbi. Loed liiga palju – kahjustad silmi. Kõige kahjulikum on pidev oma tervise pärast põdemine, mis rikub ära ka puhkehetked. Ilmselt tuleb ikkagi elada nii, nagu meeldib, ning leppida tõsiasjaga, et ükskord me sureme nii ehk teisti.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052