9. jaanuar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pealtnägija: kas sa tead, mida su võsuke arvutis teeb?

Tänane ETV saade Pealtnägija tutvustas küberpettusi, mille sooritas jõukate vanemate poeg, kes veebipoest võõraste krediitkaardiandmetega kalleid kaupu tellis.

Pealtnägijaga võttis ühendust Tartus asuv veebipood, kus ühe ostja maksed kahtlased tundusid. Äsja oli veebipood hakanud müüma kallimat sorti tehnikakaupa nagu fotoaparaadid ja muu.

Helistas Artjomi nimeline mees ja tellis 20 000 krooni eest kaks toodet. Need saadeti talle ära, kuidas ta maksis, esialgu ei uuritud. Kahe päeva pärast tellis sama Artjom jälle kaupa ning siis täheldasid müüjad, et ta kasutas maksmisel erinevate krediitkaartide andmeid. Ühel juhul oli maksjaks eestipärase nimega naine, teisel juhul välismaalasest mees.

"Meie jaoks hakkas tunduma, et asi pole õige," rääkis veebipoe juhataja. Siinkohal asus tegutsema Pealtnägija, kes tõmbas selga postikulleri ametirõivastuse ning istus ka vastava logoga autos. Tellitud iPode kohale viies ilmnes, et 18aastane küberkurjategija elas Tallinna eliitrajoonis. Tema isa tegeleb transpordi- ja kütuseäriga.

"Netiotsing annab temast pigem pildi kui nohikust," iseloomustas Pealtnägija toimetaja Rasmus Kagge noort küberkurjategijat. Jõulude eel pidas politsei poisi kinni. Tema sooritatud 10 ostutehingu taga oli pisut vanem ja kriminaalkorras karistatud noormees, kes viskas oma kaks sõpra tankistina vette. Veebipoest telliti kaup nende kodustele aadressidele.

Krediitkaardipettuste eest võib Artjomi oodata kuni viieaastane vanglakaristus.

Krediitkaardipettuse ohvriks on lihtne langeda. Selleks tasub külastada küsitava turvalisusega veebipoode ning vaid täiskasvanutele mõeldud veebilehti või sisestada oma andmed mõne internetipanga võltsitud veebilehele.

"Sa ei tohi muutuda julgeks, et ah, mul on viirusetõrje olemas," kommenteeris arvutispetsialist Peeter Marvet ja demonstreeris Pealtnägijale, kuidas võltsitud veebilehe abil krediitkaardiandmeid varastatakse.

Krediitkaardiandmeid saab osta ka arvukatest internetifoorumitest. Nende hinnad algavad 1 dollarist.

Küberkuritegevuselt on Eesti maailmas esirinnas.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755