30. jaanuar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Norma üllatas analüütikuid

Autoohutussüsteemide tootja Norma suutis eelmise aasta viimases kvartalis kõvasti müüki edendada, nii et käive ja kasum ületasid analüütikute prognoose tugevalt. Käive kasvas 29 ja kasum 28 protsenti võrreldes eelmise aasta sama perioodiga.

"Norma tulemused valmistasid meeldiva üllatuse, sest käibe osas ületati meie prognoose 13,2%. Ootasime neljandas kvartalis käibeks 20,8 miljonit eurot, kuid tegelikult tuli 23,6 miljonit. Samuti suudeti hoida marginaale ehk kasumlikkust tugevana. Oodatust suurem müük ning tugevamad marginaalid väljendusid selgelt kasumireal, kus meie poolt oodatud 1,6 miljoni euro asemel teeniti lausa 2,5 miljonit eurot," kommenteeris LHV analüütik häid tulemusi. Aktsiale antud soovitus on LHV-l 21. detsembrist saati Akumuleeri.

Ka Hansabank Marketsi analüütik Risto Hunt kinnitas, et Norma tulemused mitte ei vastanud ootustele, vaid lausa ületasid neid. „Hetkel värskemat aktsiasoovitust andma ei hakka, seega jääb hinnasiht esialgu 6.3 euro (98 krooni) juurde, nagu Norma viimases analüüsis välja tõime,“ ütles Hunt. Eile tõusis Norma aktsia börsil 3 protsenti, 78 kroonini.

„Kuna eelmise aasta lõpul müüs AvtoVAZ rekordiliselt palju, usun, et tugev müük mõnda aega veel jätkub,“ hindas Hunt. Hunt nägi riski, kuna müügimaht Venemaale moodustab siiski pea poole kogumüügist. „Samas aga müüs AvtoVAZ eelmise aasta lõpul rekordiliselt palju, mis näitab, et Vene autode vastu nõudlust veel on. Samuti täiustab AvtoVAZ üha enam masinaid turvasüsteemidega, mis tähendab Normale aga suuremat müüki Ida naabritele.“ Hetkel saadab Norma lõviosa oma toodangust Rootsi, emafirma Autolivile, ning Venemaale. Suuruselt kolmas ekspordipartner on Saksmaa, kelle osakaal jääb juba alla 5%. „Loomulikult riskide geograafilise hajutamise mõttes näeksime Normal hea meelega rohkem äripartnereid ning uute turgude vallutamine valmistaks rõõmu ka aktsionäridele. Samas ei saa jätta kõrvale fakti, et senine ärimudel on ennast pikaajaliselt tõestanud,“ tõdes Adams.

Reaalsema riskina võiks Adamsi hinnangul välja tuua logistilisi riske, sest nagu ajalugu näitab, on aeg-ajalt ikka ette tulnud probleeme kaubavahetuses Eestimaa ning Venemaa vahel. Kuna pea 99% müügist läheb enamasti Rootsi (Autolivile) ja Venemaale, ei saa ka Hundi hinnangul tururiski hajutamisest eriti rääkida. „Kui üks suur turg peaks ära kukkuma, langeks müük tõenäoliselt pea poole võrra,“ nägi Hunt vähestel turgudel tegutsemises riskitonti.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052