1. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Milline on turvaline salasõna?

Oma andmeid ja vara ei saa turvaliselt kaitsta lihtsasti ära arvatava salasõnaga. Tänapäeval kuuluvad lihtsasti ära arvatavate paroolide hulka kõik sõnaraamatus esinevad sõnad – sealhulgas ka sinu laste nimed. Sellise sõnadest ja numbritest koosneva parooli suudab iga tänapäevane arvuti vastava programmi abil vähem kui tunniga lahti murda.

Kõige parem on kasutada pikka pealtnäha juhuslike arvude ja numbrite rida. Mõtle ise välja lihtsasti meeldejääv, kuid raskesti lahti murtav valem, kasutades oma pereliikmete nimesid, sünnipäevi ning meeldejäävaid sõnu, soovitab PC World.

Näiteks võid kasutada oma lapse nime, mis on kirjutatud tagurpidi ning mille iga kolmas täht on suur täht, ning lisada sinna otsa oma sünnikuupäeva ruudus – seda oleks päris raske lahti muukida, kui see valem Novaatoris just ilmunud poleks. Mõtle välja samas laadis oma valem.

Väga halbade paroolide hulka kuuluvad näiteks kombinatsioonid nagu 123456, qwerty, password1, abc123 või kasutaja eesnimi. Samuti ei maksa paroolidena kasutada läheduses asuvaid silma torkavaid esemeid, näiteks sõnu „monitor”, „klaviatuur”, „printer”. Sellise parooli mõistatab vastav programm ära hetkega.

Kuigi võib tunduda eriti kaval asendada mõned tähed tavalistes sõnades tähtedele sarnaste numbritega (näiteks kirjutada „l” asemel „1” või „B” asemel „8”), on ka sellised salasõnad paroolide lahtimuukijatele kerge saak.

Hea salasõna võid saada olemasolevaid meeldejäävaid sõnu moonutades, näiteks kirjutades „kukeaabits” asemel „qceaabic”. Sõnale võiks lisada ka numbreid või sümboleid, kuid mitte sõna lõppu, vaid suvalisesse kohta sõna sees. Näiteks „1%qcea8 %abic” oleks peaaegu täiuslik parool.

Kuigi see võib elu lihtsamaks muuta, ei soovitata kasutada sama parooli mitmes kohas korraga, näiteks nii kirjakastis kui ka internetipangas. Nii võib ühe parooli lekkimisega kaotada korraga väga palju. Vanu paroole uuesti kasutusele võtta on samuti halb mõte.

Et parooli unustamist vältida, oleks hea mõte see siiski kuskile kirja panna, kuid parem mitte arvuti külge kleebitud kollasele märkmepaberile. Paroole peaks hoidma kindlas kohas peidus.

Kui Windows küsib luba parooli salvestamiseks, oleks parem seda mitte anda. Windows ei ole selle koha pealt kuigi turvaline, mis sest, et säästab sind igakordsest trükkimisevaevast. Samuti ei tohiks saata oma paroole e-kirjaga.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755