13. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

IBM: kurjategijad ründavad veebis

IBMi infoturbespetsialistide teatel rünnati eelmisel aastal interneti-kasutajate arvuteid veebibrauserite turvaaukude läbi rohkem kui kunagi varem, et röövida identiteete ja muu organiseeritud kuritegevuse eesmärgil.

Pahatahtlike veebilehtedega levitatakse järjest rohkem trooja hobust, käomunade ehk rootkit-viiruste ja teisi pahavarasid. 2006. aastal kasutas ainult väike osa küberkurjategijatest professionaalselt tootetuid tööriistu ja peitemehhanisme, et panna pahalasi veebilehti külastatavatesse arvutitesse. 2007. aastal kasvas nende arv 80 protsendini ja selle aasta lõppedes juba pea 100 protsendini. IBMi spetsialistid ennustavad, et kriminaalsed eesmärgid nagu krediitkaardiandmete ja isikukoodide varastamine kasvavad ka 2008. aastal.

Eelmisel aastal kasvas erinevate identifitseerute pahavaratüüpide arv 30 protsendi võrra. Kõige tõhusamaks ja kahjulikumaks pahavaraks osutus X-Force raporti järgi Storm Worm -uss, mis jätkab tänaseni arvutite nakatamist igal pool maailmas.

Raportis tuuakse välja, et kuigi operatsioonisüsteemidest ja tarkvararakendustest leitud kriitiliste turvaaukude arv kasvas eelmisel aastal 28 protsendi võrra, langes turvaaukude üldine totaalarv esimest korda üle 10 aasta jooksul. Kahjuks on aga vaid pooled 2007. aastal leitud turvaaukudest paigatud ja 90% turvaaukudest saab arvuti üle võtta ja seda eemalt kontrollida.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052