13. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sony Ericsson võttis lõpuks kasutusele Windows Mobile’i

Sony Ericsson valmistas oma esimese telefoni, mis töötab Microsofti operatsioonisüsteemil Windows Mobile. Suurtegijaist pole vaid Nokia Windowsit kasutama hakanud.

Sony Ericsson tutvustas praegu Barcelonas toimuval maailma suurimal mobiilimessil uue seeria telefoni nimega Xperia X1. Tänavu teisel poolaastal müügile jõudev mudel meenutab väljanägemiselt ja võimalustelt Nokia nn kommunikaatorit, erinedes sellest küll kaarja liugklapi poolest.

Suurem erinevus on aga telefoni sees. Kui Nokia kasutab oma nutitelefonides Symbiani operatsioonisüsteemi – ja seni kasutas ka Sony Ericsson –, siis Xperia X1 on esimene Windowsiga Sony Ericssoni mobiil.

Windows Mobile ruulib, väljendas uudise üle rahulolu Barcelona mobiilimessil viibiv Elisa Eesti juht Sami Seppänen.

Koostöö Microsoftiga tähendab, et Sony Ericssoni uues nutitelefonis saab kasutada arvutist tuttavate programmide mobiiltelefonidele kohandatud versioone, näiteks kontoritarkvara Office, brauser Internet Explorer, e-postiprogramm Outlook, meediafailide mängija Windows Media Player, varem MSNina tuntud Windows Live Messenger jms.

Xperia X1 sisaldab täisklaviatuuri, telefonil on kolmetolline (7,6 cm) puutetundlik ekraan, 3,2megapiksline kaamera, FM-raadio. Lisaks pakub uus Sony Ericsson ka WiFi, Bluetoothi ja GPSi tuge.

Microsofti Windows Mobile ja Symbian on üle seitsme aasta konkureerinud nutitelefonide operatsioonisüsteemide turul. Eelmise aasta lõpu seisuga omas Symbian 65protsendilist turuosa, võrreldes Microsofti 12 protsendiga.

Microsoft müüs mullu 11 miljonit Windows Mobile’i litsentsi ning tänavu loodab ületada 20 miljoni piiri. Seevastu Symbian müüs üle 22 miljon litsentsi ainuüksi eelmise aasta viimases kvartalis.

Symbiani edu taga on suuresti Nokia oma toodetega. Eelmise aasta viimase kvartali seisuga oli Nokia käes veidi üle poole kogu maailma nutitelefonide turust. Symbiani arendava ettevõtte suurosanik ongi Nokia 48protsendise osalusega, Ericssonile kuulub 16% ja Sony Ericssonile 13% Symbiani aktsiatest. Väiksemad osalused on Panasonicul, Samsungil ja Siemensil.

Windows Mobile’i operatsioonisüsteem on kasutusel Samsungi, Motorola, Hewlett-Packardi ja HTC (varem tuntud Qteki nime all) nutitelefonides.

Microsoft on teatanud läbirääkimistest Nokiaga, et viimane hakkaks pakkuma Windows Mobile’i operatsioonisüsteemiga nutitelefone. Nokia on need uudised aga ümber lükanud.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052