17. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arvutihiirt saab juhtida ka pealiigutustega

Oleks ju mugav surfata internetis, võileib ühes ja kohvitass teises käes, ilma hiirt või klaviatuuri puudutama? Homne ajakiri Tehnotrend õpetab seda unistust veebikaamera ja tasuta tarkvara abil teostama.

Teise inimese vaatamissuuna suudame täpselt kindlaks teha. Inseneride leidlikkuse tulemusena loodi tarkvara, mis suudab panna arvuti seda sama tegema. Üks lihtsamaid tasuta variantidest on IBMi tarkvara Head-Tracking Pointer, mille allalaadimine on paari kliki küsimus.

Tarkvara tunneb veebikaamera ära ning kui programm käivitada, on kohe võimalik hiirekursorit ekraanil oma pea keeramisega liigutada. Tõsi, tuba peab olema hästi valgustatud ning nägu tuleb hoida kaamera ees. Nimelt kasutab tarkvara veebikaamerast saadud kaadreid selleks, et aru saada, kus on inimese nägu ja kuhu on see suunatud. Selleks analüüsib programm igat pilti ning teeb kindlaks nina asukoha.

IBMi tarkvara hindab pea pöörlemist ümber kahe telje, kursori liikumist ekraanil mõjutab seega peaga üles-alla ning vasakule-paremale vaatamine. Klikkimine toimub pea abil väga lihtsalt: lihtsalt jõllitate ühte kohta piisavalt kaua ning sooritatakse sobiv vajutus, mida saab määrata tarkvara väiksest menüüst, kirjutab Enn Heinsoo homses Tehnotrendis.

Pea abil saab ka mänge juhtida. Üks paremaid näiteid on tarkvara Freetrack, mis suudab pea liikumist jälgida mööda kuute telge – lisanduvad pea vasakule-paremale kallutamise ja ette-taha-üles-alla-vasakule-paremale liigutamise tuvastamine.

Freetracki võimekus ongi loodud eelkõige mängurite ja erinevate simulaatorite entusiastide soove silmas pidades. Inimese ninast selle funktsionaalsuse jaoks enam siiski ei piisa. Freetracki võimaluste täielikuks ära kasutamiseks tuleb endale pea külge kinnitada kolm pirni, mida tarkvara veebikaamera vahendusel jälgib.

Pikemalt loe sellistest lahendustest homme Äripäeva vahel ilmuvast ajakirjast Tehnotrend.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755