28. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elisa loob tasuta wifi-kommuuni

Aprilli lõpus jõudis Eestisse Soomes alguse saanud internetikogukond Wippies, mis kuulub põhjanaabrite juures mobiiltelefone müüvale firmale Saunalahti ja see omakorda Elisale.

Ettevõtte juht Jyrki Suutari unistab, et tasuta wifi levib peagi igal pool, kus inimesed.

Wippiese idee on järgmine: sina jagad oma internetiühendust teistega ning vastutasuks saad võimaluste kasutada kõigi teiste liikmete ühendusi üle kogu maailma.

Turvalisuse tagamiseks loob Wippiese wifi-saatja kaks eraldi võrku – tulemüüri taga oleva koduvõrgu ning avaliku võrgu. Kõik Wippiese kogukonna liikmed saavad tasuta kasutada teisi Wippiese levialasid üle kogu maailma.

Suutari ütles, et nende soov on, et wifi leviks nii paljudes kohtades kui võimalik. „Ma ei saa lubada, et katame kogu maakera, sest wifil on teatud piirangud. Eesmärk on ikkagi jõuda sinna, kus inimesed liiguvad,“ seletas ta.

„Alustasime Soomes aasta tagasi, siis liikusime Rootsi, sügisel Taani. Nüüd kaasasime Eesti,“ seletas ta. Soomes on juba 12 000 Wippiese nn hotspot'i ehk leviala, Rootsis 10 000, tehakse ettevalmistusi Hispaaniasse minekuks. Ka Eestis saab endale alates 21. aprillist Wippiese ruuteri tellida ja 300 wifi-seadet on juba klientide poole teel.

Suutari sõnul on Wippies parem kui lihtsalt suvaline wifi, sest see on turvaline ja pakub erinevaid lisateenuseid. “Wippies wifi-ruuteriga saab ühendada mitu mobiilset seadet, näiteks sülearvutid ja siis see haldab võrguprinterit ja veebikaamerat, mingeid juhtmeid ei pea ümber tõstma. Ka on seadmed automaatselt seadistatavad, kui tuleb uus tarkvara, siis kõik saavad selle kohe, mitte ei pea uut kasti ostma,“ selgitas ta.

Wippies Box on sisuliselt kaks saatjat ühes karbis. Üks saatja loob turvatud ning tulemüüriga kaitstud võrgu, mida võib kodus või kontoris kasutada turvatud sisevõrguna. Teine aga on avalik leviala, kuhu sisenedes tuleb kas sisestada oma wippies-parool või osta pilet. Avaliku võrgu külastajad koduvõrku ei pääse. Koduvõrgu liiklus on prioriteetne, seega pole karta, et külastajad võtavad võrguressursi ära.

Lisaks pakutase veebmaili, blogi, kõvakettaruumi võrgust, netilehekülgede indekseerimise teenust . " Erinevalt otsingumootoritest indekseerivad meie WiTag' i puhul kasutajad veebilehti ise ja teevad otsingu nii paremaks,“ selgitas Suutari.

Wifi-seadmed ja enamik teenuseid on tasuta. Raha hakkavad Suutari sõnul firmale sisse tooma tasulised lisateenused. „Wippies Big-G on üks selline teenus, mis on 50 gigabaiti ruumi kiiretes ja turvalistes serverites, kuutasuga 5 eurot. Kui inimesed harjuvad ära, et nad saavad oma asjadele iga hetk ligi, siis neile hakkab see teenus meeldima,“ selgitas ta.

Wippiese võrkudele pääsevad nn kommuuni liikmed tasuta ligi, kes sinna kogukonda ei kuulu, kuid tahavad neid kasutada, peavad ostma SMSiga pileti.

Eesmärk on jõuda kõigisse kodudesse, kuid esimene sihtrühm on tehnoloogiafännid.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755