5. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kiisler: miks me pole e-riigi mainet rahaks pööranud?

Regionaalminister Siim-Valmar Kiisler rääkis e-riigi tulevikku tutvustaval konverentsil, et e-riigi maine on kappi suletud ning era- ja riigisektor peaksid selle koos rahaks tegema.

Kiisler rääkis, et võrreldes teiste riikidega on eestlased e-lahendustest üldiselt vaimustuses. Ta lisas, et meil pole palju asju, millega oleme välismaal silma paistnud, kuid e-riigina oleme tuntud. „Täna on meil kullakangid, mille oleme kappi sulgenud, kuid potentsiaal tuleb kapist välja lasta,“ märkis minister ja lisas, et riik peab ITeksporti toetama.

„Kurdetakse, et meie e-teenused on laiali, kuid peaks olema üks asutus, kust e-teenused kätte saadaks,“ ütles Kiisler. „Eesti saatkonnad teistes riikides saaks olla müügiruumideks,“ lisas ta.

Kiisler ütles, et Eesti e-riigi maine on paljudes maailma riikides väga hea ning tõeline kasum on oma brändis, mitte allhankes. „Meil on seniks väga hea e-riigi maine, kuid me pole seda rahaks pööranud. Peaksime tootma sellest materiaalset tulu kogu Eesti riigi jaoks, lõppkokkuvõttes tulu ettevõtjatele ja kodanikele,“ rääkis ta.

„Selleks peab olema müügistruktuur, riigiametnikud oleksid seal ebaefektiivsed. See saaks olla era- ja avaliku sektori koostöö," märkis Kiisler ja ütles, et on valmis koordineeriva keskuse loomiseks.

Kiisleri sõnul tuleks Eesti tiigril lasta riigist välja hüpata. „Kuid see seisab selle taga, et riigisektoril pole endal seda koostööd,“ tunnistas Kiisler. "Kui riigisektor hakkab koostööd tegema, areneb koostöö ka erasektoriga. Siis saame üles ehitada tugeva ekspordikanali."

Kiisler ütles, et täna kaalutakse kahte riikliku suunda, millest üks on maksude tõstmine ja teine ekspordi elavdamine. "Mina eelistan eksporti,“ sõnas ta.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755