11. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Prantslased valmistuvad pakkumissõjaks TeliaSonera pärast

Prantsuse telekommunikatsioonifirma France Telecom valmistub võimalikuks pakkumissõjaks Eesti Telekomi suuromaniku TeliaSonera pärast, kirjutab Financial Times.

Lehe andmeil kogub Prantsuse firma dokumente, mis aitaks vajadusel tõrjuda võimalikku konkureerivat pakkumist Norra Telenorilt.

Prantsuse firma peaargument on, et Telenori ja TeliaSonera tegevused kattuvad mitmes riigis, mistõttu konkurentsiametnikud vaevalt sellist liitu lubaks. Tehingu võivad nurjata ka poliitilised erimeelsused – vaevalt meeldiks TeliaSonera omanike seas olevale Rootsi ja Soome valitsusele, et ühendfirmas saaks ülemvõimu Norra valitsus - ning kohalike elanike kriitikatormid suurte koondamiste vastu.

Läinud nädalal pakkus France Telecom TeliaSonera eest 63 Rootsi krooni aktsiast, mille TeliaSonera juhtkond ning selles 37% omav Rootsi valitsus liiga madalaks põlgasid. Rootsi riigile on osaluse müük eriti hell teema, sest 2000. aastal viis toonane Rootsi valitsus firma börsile hinnaga 85 Rootsi krooni aktsiast. Aktsiaid ostis vähemalt miljon rootslast ning kui siis IT- firmade ja telekommunikatsioonisektori börsimull lõhkes, süüdistati valitsust rahva arvel rikastumises.

Telenor, kus 54% kuulub Norra riigile, on täna jäänud TeliaSonera ümber toimuvat esialgu kõrvalt vaatama ega ole oma pakkumisega välja tulnud.

Prantslaste katsed võimalikku Põhjala telekommunikatsioonifirmade liitu juba eos tõrjuda, võivad anda ka vastupidise efekti, kirjutab FT. Nimelt välja joonistada ka võimalikud sünergiakohad Telenori ja TeliaSonera liidu korral. Just selge sünergia puudumine on üks asi, mida analüütikud on France Telecomi ja TeliaSonera liitmise puhul ühe puudusena välja toonud.

Riikide seas, kus TeliaSonera ja Telenori tegevused kattuvad loeb FT üles Norra, Rootsi, Taani ja Venemaa. France Telecomi ja TeliaSonera tegevused kattuvad üksnes Hispaanias.

See, et TeliaSonera France Telecomi pakkumise tagasi lükkas, näitab taas kui keeruline on Euroopa telekommunikatsioonifirmadel oma kasumeid kasvatada. Mitmed neist pole suutnud konkureerida kiire kasvuga Aasia, Aafrika ja Lähis-Ida turgudel ja üritavad nüüd ülevõtutehinguid Euroopa riikides. Peamiselt poliitilistel põhjustel on aga sellised tehingud oluliselt keerukamad kui näiteks sarnane konsolideerumine USA turgudel, kirjutab FT.

Ka France Telecomi ja TeliaSonera liit võib nurjuda, kui prantslased oma pakkumist ei tõsta. Aprillist, mil prantslased oma huvist teada andsid, on firma aktsia kukkunud pea viiendiku võrra.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755