16. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigi peaprokurör uurib EMT logifailide kaotamist

Riigiprokuratuur alustas tänavu 7. veebruaril kriminaalmenetluse, selgitamaks AS EMT logifailide mittesäilimise põhjuseid, eeluurimine käesoleval ajal jätkub. Kedagi kahtlustatavaks tunnistatud ei ole.

Riigiprokuratuur kontrollis 2008.a kevadel sideettevõtjate (AS EMT, Elisa Eesti AS, Tele2 Eesti AS) juures telefonide pealtkuulamiste logifailide säilitamise kohustuse täitmist ja tuvastas, et kõigi sideettevõtjate puhul esinevad selles osas suured probleemid, teatas amet. AS EMT ei suutnud prokuratuurile esitada umbes pooli logifaile perioodi 01.01.2005 - kevad 2008 kohta. Elisa Eesti AS-l ja Tele2 Eesti AS-il puudus aga nimetatud perioodi kohta enamik logifaile. Logifailide puudumise põhjused on erinevad, alates logide mittesalvestamises kuni nende võimaliku kustutamiseni.

Tulenevalt elektroonilise side seaduse (edaspidi ESS) paragrahvi 113 lõikest 5 on sideettevõtjad kohustatud alates 01.01.2005 sõnumi tsentraalsesse jälgimisseadmesse ülekandmisel (sh telefonikõnede pealkuulamisel) tagama teostatud toimingute kohta sõltumatute logifailide säilimise vähemalt viis aastat. Seda lisaks jälitus- ja julgeolekuasutustes säilitatavatele logifailidele.

Riigi peaprokurör Norman Aasa sõnul ei muuda sideettevõtjate poolt logifailide mittesäilitamine läbiviidud jälitustoiminguid ebaseaduslikuks. Jälitus- ja julgeolekuasutustes dubleeritud logifailide säilitamisel probleeme ei tuvastatud ja kõik kontrollitud pealkuulamised olid läbi viidud seaduse alusel kohtu loal. Seega ükski kogutud tõend ära ei kao. „Samas on tegemist siiski lubamatu puudujäägiga sideettevõtjate poolt, mis kokkuvõttes võib kahandada usaldust jälitustegevuse seaduslikkuse osas ja tuua kaasa alusetuid hirme ja kuulujutte, mis jälitustegevuse salajase iseloomu tõttu on niigi kerged tekkima.“

Seaduses ei näe hetkel ette sideettevõtjatele ei väär- ega kuriteovastutust logifailide mittesäilitamise eest, va juhul, kui tegemist võib olla tahtlike logifailide hävitamise või kustutamisega. Viimasel juhul võib kõne alla tulla karistusseadustiku §-i 206, mis näeb ette vastutuse arvutisüsteemis olevate andmete ebaseadusliku muutmise, kustutamise, rikkumise või sulustamise eest. Nimetatud kuriteo tunnustel alustas Riigiprokuratuur 07.02.2008 kriminaalmenetluse selgitamaks AS EMT logifailide mittesäilimise põhjuseid, eeluurimine käesoleval ajal jätkub. Kedagi kahtlustatavaks tunnistatud ei ole.

Lisaks tuvastati kontrolli käigus ka see, et kõik sideettevõtjad on logifailide moodustumise, andmearhitektuuri ja säilimise lahendanud erineval moel. Kasutatavad süsteemid on tehnoloogiliselt keerukad ning ei võimalda tõrked automaatselt avastada, mistõttu logifailide olemasolu kindlakstegemine ja kontrollimine ilma eriteadmisteta spetsialistide abita ei ole võimalik või on raskendatud.

Justiitsministeerium on juba esitanud olukorra parandamiseks omapoolsed muudatusettepanekud majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis väljatöötatud määruse eelnõu juurde, mis sätestab andmete, järelepärimiste, logifailide ja taotluste säilitamise, üleandmise ning kustutamise ja hävitamise korra. Muudatusettepaneku kohaselt peavad logifailid olema säilitatud viisil, mis tagab nende käideldavuse ning võimaldab järelevalvet teostada.

Justiitsministeerium kavatseb teha majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile ettepaneku valmistada täiendavalt ette elektroonilise side seaduse muudatus, millega likvideeritakse lünk kehtivas õiguses ning nähakse ette vastutus logifailide säilitamise kohustuse mittetäitmise eest.

Lisaks tegi Riigiprokuratuur Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumile ettepaneku analüüsida, kas sideettevõtjad on täitnud pealkuulamist võimaldavate seadmete hankimise kulutuste hüvitamiseks sõlmitud lepinguid ning kas riigil on alust esitada vastav nõue sideettevõtjate vastu tsiviilõiguse alusel.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755