25. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hiina kuulutas end suurima internetikasutajate arvuga riigiks

Juunis oli kasutajaid 253 miljonit ja ühe aastaga on kasv olnud 90 miljonit inimest ehk 50%, teatas riigi kontrolli all olev informatsioonikeskus.

Sellega ületab Hiina senise liidri USA 220 miljonit kasutajat, kirjutas täna International Herald Tribune. Hiina riiklikule teaduste akadeemiale alluva interneti informatsioonikeskuse prognooside kohaselt ületab kasutajate arv seal peatselt 300 miljonit. Samas on uuringufirma Nielsen andmeil 19% kasutajate suhtarv kogu elanikkonda ikkagi kordades madalam kui näiteks USAs, Jaapanis ja Lõuna-Koreas, kus see on umbes 70%.

Kohalikud internetisaidid on Hiinas hoolega poliitiliselt tsenseeritud ja teatud välismaistele lehekülgedele ligipääsule on seatud piiranguid. Ent võrgus mängimine, blogid ja sotsiaalvõrgustikud ning muud meelelahutusküljed on väga menukad, eriti noorte hulgas. 70% võrgukasutajatest on kuni 30 aastased.

Investeerimisfirma Morgan Stanley hinnangul kasvavad internetireklaam ja tasulised otsiteenused Hiinas 60-70% aastas ning et selle aasta lõpuks võib Hiina võrgureklaami turu maht ulatuda 1,7 mld dollarini. Ettevõtte internetianalüütiku Richard Ji sõnul on internetikasutajate suhtarv Hiinas veel niivõrd väike, et lähema kolme-viie aasta jooksul näeme seal hüperkasvu.

Sealse turu näitena on populaarse sotsiaalvõrgustiku, mängu- ja meelelahutussaidi Tencent börsiväärtus 15 mld dollarit. Võrdlusena on Amazon.com väärtus 30 mld dollarit.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755