21. august 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tõhusad tasuta turvaprogrammid: identiteedi varjamine

Internetis surfaja avaldab enda kohta üllatavalt palju infot. Väga lihtsalt on võimalik teada saada, mis operatsioonisüsteemi ta kasutab, hiljuti külastatud saite, geograafilist asukohta ning isegi töökohta, kui kasutada tööandja arvutit.

Kui anonüümsus on oluline, tasub mõelda programmile nimega Tor. See hoolitseb kõigi internetiühenduste anonüümsuse eest, kaasa avatud suhtlusprogrammid. Tori kasutades saadetakse info läbi mitme Tori serveri, kus see krüpteeritakse. Surfaja andmete järele nuhkijatele tundub, et vastav internetipäring ongi tehtud Tori serveri poolt, kirjutas PC World.

Tori kasutamine on lihtne ning kasutaja saab ise määrata, millal ta tahab, et tema anonüümsus oleks kaitstud. Selleks tuleb vaid teha hiire parem klahviga klõps programmi ikoonil ning vajutada „Start“.

Põhimõtteliselt ei taga ka Tor siiski täielikku anonüümsust, sest Tori serveri andmetel ligi pääsevad inimesed teavad ikkagi, kust vastav internetipäring tuli. Seega ei maksa ka liiga uljaks minna, kuid enamikel juhtudel teeb Tori kasutamine jälitustegevuse siiski oluliselt keerukamaks.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052