25. august 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Gerd Kanterit aidanud Eesti leiutis pürib maailmaturule

Eesti teadlaste loodud ainulaadset meditsiiniseadet Myoton turustav OÜ Müomeetria hakkab Euroopa Liidu toetusel välja töötama seadme versiooni tavakasutajale, millega on kavas jõuda maailmaturule.

Seni on lihaste tervislikku seisundit mõõtva seadme kasutajad olnud peamiselt arstid, rahvusvahelised uurimisinstituudid ja tippsportlased, ütles OÜ Müomeetria juhataja Andrus Oks. Näiteks on müomeetri abil oma lihaste seisukorda jälginud ka äsja Pekingis kulla võitnud Eesti kettaheitja Gerd Kanter.

Uue põlvkonna seade on aga mõeldud igapäevaseks kasutamiseks kõikidele inimestele.

„Usume, et Myoton LITE on tulevikus sama igapäevane treeningukaaslane nagu näiteks Polari ja Suunto spordikellad. Kui spordikellade üheks põhiomaduseks on pulsi mõõtmine treeningu ajal, siis Myoton LITE võimaldab jälgida treeningute mõju lihastele,” selgitas Oks.

Myoton LITE kasutaja saab seadme abil hõlpsalt oma lihaste seisundile hinnanguid anda, omamata selleks meditsiinalast ettevalmistust. Mõõtmistulemused kuvatakse seadme ekraanile ning juhtmevaba ühendusega võib andmed diagrammide ja analüüside teostamiseks kanda arvutisse.

Seadme abil saab ülevaate treeningu tõhususest, samuti aitab see vältida ületreeningut ja vigastusi. Vigastuse korral aitab seade jälgida lihaste paranemist ning planeerida treeningute taasalustamist. Seadme edasiarendajad loodavad, et tavakasutaja jaoks optimeeritud treeninguprogramm mõjutab inimeste tervisekäitumist, ajendades neid enam füüsiliselt aktiivne olema. Inimesed on rohkem motiveeritud sporti tegema, kui näevad oma pingutuste numbrilisi tulemusi, on seadme edasiarendajad veendunud.

„Osalesime Euroopa Liidu programmis Eurostars, kus eksperdid valisid mitmesaja taotluse esitanud Euroopa ettevõtte hulgast kõige perspektiivsemad. Eesti jaoks on suur tunnustus, et üheks väljavalituks oli 16,5 miljonit krooni taotlenud Müomeetria. Seeläbi saime oma varasemale tegevusele ja tulevikuplaanidele kõrge rahvusvahelise hinnangu,“ sõnas Oks.

Tavakasutajale mõeldud seade Myoton LITE hakkab sarnanema mõõtudelt mobiiltelefonile. Uute tehnoloogiliste väljakutsete tõttu kaasatakse arendustöösse partneritena Jyväskylä keskhaigla uuringute osakond, Itaalia ettevõte Diagnostic Support s.r.l., Tartu Ülikool ja konsultandina PDD Innovations Ltd, rääkis Oks. Ühistöös loodava seadme kõik õigused kuuluvad Eesti ettevõttele Müomeetria.

Myoton LITE tehnoloogiline kontseptsioon tugineb Myotoni praegusele versioonile, mida kasutatakse meditsiinivaldkonnas diagnostikaseadmena taastusravis, töötervishoius ja spordimeditsiinis. Seadmega määratakse lihaste kolme põhinäitajat – toonust, elastsust ja jäikust, mis iseloomustavad lihaste sooritusvõimet, taastusmiskiirust ja verevarustust.

Toote turustamiseks on Müomeetria läbi koostööpartnerite esindatud 10 eksportturul ning lisaks on otsekontaktidena seadmeid müüdud ka mitmel pool mujal üle maailma. Ühe mõjukama tarbijarühma moodustavad sportlastega tegelevad füsioterapeudid ja treenerid erinevatest meeskondadest ja uurimisintituutidest, sh Eesti Suusaliit, Spordimeditsiini SA, Leedu Vilniuse ülikooli haigla, Itaalia olümpiakomitee ja Valgevene Gomeli ülikool.

Hetkel on käimas mitmed spordialased uuringud ja katsetused maailmatasemel uurimisinstituutides nagu Jyväskylä spordimeditsiinikeskus, Austraalia Sydney tehnikaülikool, Inserm Pariisis ja Tartu Ülikool. Kõige värskem on koostöö Pekingi spordiülikooliga, mis investeeris 1,5 miljonit krooni Myotoni laboratooriumi loomiseks.

Sealsed teadlased alustasid uuringuid, et jälgida sportlaste treenimist, mille käigus on Myotoni juba kasutatud Hiina kick-poksijate, vettehüppajate ja iluvõimlejate lihaste mõõtmiseks.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755