2. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Miks saab Aadam rohkem rämpsposti kui Eeva?

Teatud tähtedega algavatele e-posti aadressidele tuleb rohkem rämpsposti kui mõne teise tähega algavatele aadressidele, leidis Suurbritannia Cambridge’i ülikooli teadlane Richard Clayton.

Selleks analüüsis ta kaheksa nädala jooksul ühele Suurbritannia ühe internetiteenuse pakkuja kaudu toimunud meililiiklust. Kui ta välistas kõik aadressid, mis ei olnud kasutusel, siis ilmnes tõsiasi, et A-tähega algavad aadressidele tulnud kirjadest umbes 30 protsenti oli rämpspost. Kui aadress algab aga tähega Z, siis on kirjadevoolus rämpsposti osakaal väiksem – 20 protsenti, kirjutas New Scientist.

Mis on selle erinevuse põhjus, pole täpselt teada. Clayton oletab, et rämpspostitajad üritavad aadresse tuletada ja ära arvata. Kuivõrd A-tähega algavaid reaalseid aadresse on rohkem kui neid, mille algustäht on Z, siis on ka viimaste õigesti äraarvamine veidi vähem tõenäoline.

Clayton ei analüüsinud oma tulemusi küll statistiliselt, kuid näiteks tuli välja, et kuigi tähtedega R, P, S ja M algavaid aadresse on reaalselt olemas vähem kui neid, mis algavad Aga, said nende nelja tähega algavad aadressid rohkem rämpskirju – umbes 40 protsenti kõigist saabunud kirjadest oli rämps.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755