16. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tehnilise järelevalve amet ei tuvasta parimat leviala

Elisa Eesti AS hiljutine reklaamikampaanias „Tallinna parim levi 0,25.- eest“ viidatakse tehnilise järelevalve ameti poolt teostatud GSM mobiiltelefoniteenuse kvaliteedi mõõtmistele juunis 2008, millele tuginedes positsioneeritakse ennast, kui parima leviga mobiilsideoperaatorit Tallinnas, kuid amet sellise tõlgendusega ei nõustu.

Mõõtmiste teostamisel on lähtunud sellest, et esitada mobiilsidevõrgu neid parameetreid, mis on tarbijale kõige rohkem huvipakkuvad, mitte ei üritata hinnata, millise operaatori võrk on tervikuna parim, seisab ameti kodulehel. Sellele viidatakse ka mõõtmiste lõppraportis: „GSM mobiiltelefonivõrgus saab mõõta kümneid erinevaid tehnilisi parameetreid ja nende kaudu võrku iseloomustada, kuid tehnilise järelevalve amet valis mõõtmisteks neist kolm, mis tavakasutajatele kõige enam kõneainet pakuvad: levi tugevus, kõne hakkimine ja kõnede õnnestumine üldiselt. Tehnilise järelevalve amet rõhutab, et ükski parameeter eraldiseisvana ei iseloomusta seda, millise ettevõtte teenus on parim, vaid esmalt iseloomustab võrku pigem tehniliselt. Kvaliteedi juures mängib rolli ka see, mismoodi on sideettevõte oma võrgu häälestanud ja optimeerinud – ehk tugev levi vm. näitaja ei pruugi alati tähendada head kvaliteeti. Lõppkasutaja seisukohast vaadatuna on teenuse kvaliteet ja selle tajumine väga subjektiivne.“

Tehnilise järelevalve ameti saadud tulemused näitavad, et teenuse kvaliteedis ei ole mobiilsideoperaatorite lõikes suuri erinevusi. Elisa Eesti AS poolne mõõtmistulemuste üldistamine on tinginud tehnilise järelevalve ameti pöördumise tarbijakaitseameti poole, kontrollimaks nimetatud reklaami vastavust reklaamiseaduse sätetele, mis käsitlevad eksitava reklaami esitamist tarbijatele.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755