22. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Google toob välja telefoni

Sel nädalal kergitavad Google ja T-Mobile New Yorgis katte kauaoodatud Google’i mobiiltelefonilt. Taiwani ettevõte HTC tehtud seadmel on muuhulgas suur puuteekraan, täisklaviatuur ja 3,1-megapiksline kaamera. Seadmest endast olulisem on aga tarkvara, mida ta sisaldab – Google’i arendatud mobiiltelefoni operatsioonisüsteem Android.

Androidi loomisel on Google’i eesmärk olnud selge: luua täiesti uut moodi mobiiltelefon. Programmeerijate jaoks tähendab Android palju. Teistele mobiiltelefonide operatsioonisüsteemidele nagu Windows Mobile ja Symbian on üsna keeruline programme kirjutada ning mõnikord on neil raskusi kaamera või GPS-kaardiga ühenduse saamisega. Androidi puhul on aga igasuguste rakenduste kirjutamine tehtud võimalikult lihtsaks ning programmeerijatele on antud vabad käed telefoni riistavara valitsemiseks, kirjutas Technology Review.

Näiteks võitis Jasper Lin Google’i finantseeritud Androidi-võistlusel hiljuti 275 000 dollarit, arendades välja rakenduse uuele telefonile. Lini töörühm nimega Locale kirjutas tarkvara, mis muudab automaatselt telefoni seadeid, näiteks helina tugevust, vastavalt kellaajale, kasutaja asukohale ning sündmustele tema kalendris. „Arendaja seisukohalt on Android suurepärane platvorm,” ütles Lin. „Olen ka Symbiani jaoks programme välja töötanud, kuid see oli väga keeruline ülesanne.”

Kuigi Android pole täielikult avatud (täielik lähtekood avaldatakse ilmselt selle aasta jooksul), võimaldab see Lini sõnul arendajatel palju suuremat ligipääsu tarkvarale kui teised seadmed.

Tavakasutaja jaoks on aga oluline vaid see, kas Google’i esimene telefon on mugavam ja ihaldusväärsem kui teised saadavalolevat nutitelefonid. Eksperdid usuvad, et esimest Androidi telefoni hakatakse paratamatult võrdlema iPhone’iga ning selles võrdluses võib Android alla jääda. Esmamulje on aga konkurentsitihedal mobiiliturul äärmiselt oluline – kui telefoni esimene variant peale ei lähe, on väga raske välja arendada järgmisi versioone.

Pikas perspektiivis sõltub Androidi edu tema rakenduste kvaliteedist. Kuna erinevate rakenduste tegemine on tehtud nii lihtsaks, muutub raskemaks kõigi loodud rakenduste kvaliteedikontroll. Selleks on välja mõeldud hääletussüsteem: inimesed, kes laadivad alla Androidi rakendusi, saavad hinnata nende headust – kas nad töötavad hästi, kui palju kulutavad rakendused akut ja nii edasi. Halvasti töötavad rakendused hääletatakse kiiresti maha.

Kas selline lähenemine viib ka paremate rakenduste väljatöötamiseni, selgub tulevikus. „Telefoni võlu ei seisne mitte seadme enda võimalustes,” ütles analüütik Jack Gold. „Vaid selles, mida selline seade võimaldab kasutajatel endal välja arendada.”

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755