3. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Skype'i president: sõnumeid salvestati meie teadmata

Skype'i president Josh Silverman kirjutab ettevõtte blogis, et nad andsid juba kahe aasta eest teada, et nende Hiina partner TOM Online kasutab tekstisõnumites blokeerivat tekstifiltrit, kuid nad ei teadnud, et teatud märksõnu sisaldavaid sõnumeid salvestati.

Järgneb Josh Silvermani kommentaar.

"Ilmselt olete näinud ajakirjanduses uudiseid privaatsus- ja turvaaugust meie Hiina partneri TOM Online’i poolt Hiina kasutajatele antavas tarkvaras. Enne, kui kirjutan meie seisukohast ja mida me probleemi lahendamiseks teeme, pisut taustainfot: Meil on Skype’i funktsionaalsuse Hiina kodanikele võimaldamiseks Hiinas ühisettevõte, kus TOM on kohalik enamuspartner.

Suhtlustarkvara levitab Hiinas TOM ning nagu iga teinegi seal tegutsev kommunikatsiooniettevõte, on TOM kehtestanud protseduurid Hiina seaduste järgimiseks. Muuhulgas lasub TOMil kohustus monitoorida ja blokeerida välksõnumid (instant messages), mis sisaldavad Hiina võimude jaoks “solvavaid” sõnu.

Tsensuur on Hiina elu reaalsus ning on üldteada fakt, et Hiina valitsus on aastaid jälginud riiki tulevat ja sealt väljuvat suhtlust. See kehtib tegelikult kõigi suhtlusvormide kohta, mh. emailid, telefonikõned ning Hiina-sisesed ja Hiinas ning teistes riikides asuvate inimeste vahel vahetatavad välksõnumid. Et Hiinas üleüldse tegutseda, on TOMil — nagu igal teisel Hiinas tegutseval kommunikatsiooniteenuse pakkujal — kohustus neid ettekirjutusi järgida.

2006.a. aprillis andis Skype avalikult teada, et TOM kasutab tekstisõnumites teatud sõnu blokeerivat tekstifiltrit. Ühtlasi teatas Skype, et kui sõnumit peetakse kuvamiseks sobimatuks, siis heidab TOMi filter selle lihtsalt kõrvale — ilma, et seda kuvataks või kuskile edasi saadetaks. Olime arusaamisel, et TOMi poolt rakendatud protokoll ei tähenda teatud märksõnu sisaldavate tekstisõnumite salvestamist. Uurime praegu TOMi käest, miks toonane protokoll muutus.

Ühtlasi saime teisipäeval teada turvaaugust, mis võimaldas juurdepääsu TOMi serverites salvestatud sõnumitele. Mõlemad arengud valmistasid meile äärmist muret ning pärast meie kohest ühendumist TOMiga parandas TOM turvaaugu. Praegu tegeleme me laiema küsimusega — kõnealuste sõnumite TOMi-poolse salvestamisega.

On oluline meenutada, et teisipäevases Information Warfare Monitor / ONI Asia raportis esile tõstetud teemad puudutavad ainult seda suhtlust, kus üks või rohkem osapooli kasutavad välksõnumite vahetamiseks TOMi tarkvara. See ei puuduta suhtlust, kus kõik osapooled kasutavad Skype’i standardtarkvara. Kogu Skype’i standardtarkvara kasutajate vaheline suhtlus on täiesti turvaline ja privaatne — ning on seda alati olnud.

Ma usun tugevalt Skype’i missiooni maailma vestluste võimaldajana. Tasuta ülemaailmne suhtlus ühendab inimesi ja kogukondi ükskõik, kus nad ka ei asuks. Meie väljakutse seisneb selle väärtusliku teenuse toomist inimestele kogu maailmas, sealhulgas Hiinas, olles samas kasutajate jaoks läbipaistev ning jäädes kohalike seaduste raamidesse. Oleme pühendunud selle väljakutsega toimetulemisse."

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755