29. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arvuti saab energia päikeselt

Disainer David Veldkamp annab oma panuse futuristliku arvutiga nimega LawnPC, mis saab energia otse päikeselt.

Masin toodab ise kogu vajamineva energia päikesepatareidega, mis on paigutatud arvuti peal asuvasse murulappi. Muru on valmistatud looduslikust puuvillasest kangast, mille sisse on paigutatud päikesepatareid. Looduslike materjalide kasutamine muudab seadme biolagunevaks. Ka arvuti enda valmistamiseks kasutatud plast on biolagunev. Sajad rohulibled toodavad tunnis energiat võimsusega umbes 60 vatti, millest peaks väikse võimsusega arvutile üldjuhul piisama, kirjutas Ecofriend.

Arvutit energiaga varustav muru on eemaldatav, seega saab oluliste tehnoloogiliste uuenduste korral vajadusel süsteemi riistvara uuendada. LawnPC on täielikult juhtmevaba, mis võimaldab teha tööd kõikjal. Kuna arvuti ühendub ka monitoriga juhtmevabalt, saab kasutaja selle paigutada sobivasse kohta ning monitori töö tegemiseks mujale viia.

Arvuti ei vaja mingit jahutussüsteemi, süsteemi jahutamiseks piisab rohuliblede vahel puhuvast õhust. Muruarvuti peab paigutama akna lähedusse, kus see saaks piisavalt õhku ja valgust. Kuna muru on eemaldatav, saab seda kasutada ka teiste elektroonikaseadmete, näiteks teleri varustamiseks energiaga.

Idee puudus on sama kõigi päikeseenergiale lootvate projektide nõrkus – kui valgust pole, ei tööta ka energiamuru. Seega tuleb arvuti õhtusel ajal siiski seinakontakti lülitada.Arvuti saab energia päikeselt

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755