26. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas Windowsi versioonid endale nime said

Windows pole oma operatsioonisüsteemide nimetamisel olnud kuigi järjepidev – kasutatud on nii numbreid, kuupäevi kui ka sõnu.

Kui näiteks nimede Windows 95 või Windows 2000 saamislugu pole kuigi keeruline oletada, siis mida tähendab näiteks Windows Vista ning miks kannab uus operatsioonisüsteem nime Windows 7?

Esimene Windowsi operatsioonisüsteem kandis nime Windows 1.01 ja tuli välja aastal 1985. 1.01 tähistas siinkohal lihtsalt versiooni numbrit – väidetavalt anti välja ka versioon 1.00, kuid see kadus kiiresti mingi tõsise vea tõttu. Järgmised operatsioonisüsteemid nimetati sama süsteemi põhjal.

1995. aasta augusti tuli välja Windows 95, esimene operatsioonisüsteem, mis sisaldas ka Internet Explorer’it. Väljalaskmisaastaid kasutas Windows veel ka operatsioonisüsteemide Windows 98 ja Windows 2000 nimetamisel. Seejärel sellest aga loobuti, kuna uusi operatsioonisüsteeme ei antud välja igal aastal ning seega polnud aastanumbri kasutamine põhjendatud.

2001. aastal anti välja Windows XP, kus tähed XP tähistavad ingliskeelset sõna Experience, mis eesti keeles tähendab kogemust. Operatsioonisüsteemi väljaarendajate sõnul sümboliseerib see nimi uusi ja rikkalikke kogemusi, mida operatsioonisüsteem pakub.

Windows Vista jõudis kasutajateni 2007. aastal. Vista tähendab eesti keeles sihti või vaateala. Operatsioonisüsteem peaks idee poolest aitama inimestel tänapäevases infomüras keskenduda oma sihtidele.

Kuna aga Windowsi viimane operatsioonisüsteem on pälvinud palju kriitikat, on loogiline, et järgmise süsteemi nimetamisel on kõlavatest hüüdlausetest loobutud ning pöördutud tagasi pealtnäha vähem ambitsioonika numbrisüsteemi juurde: järgmine operatsioonisüsteem kannab nime Windows 7.

Microsofti esindaja Mike Nashi sõnul tuleb nimi sellest, et tegemist on seitsmenda Windowsi väljalaskega. See väide viis segadusse mitmed kasutajad, kes Windowsi versioone kokku lugedes kuidagi tulemuseni seitse ei jõudnud.

Nash selgitas aga süsteemi järgmiselt: „Esimene väljalase oli Windows 1.0, teine oli 2.0, kolmas 3.0. Edasi läheb asi veidi keerulisemaks. Järgmine oli Windows NT, mille koodnimeks oli Windows 3.1. Sellele järgnes 95, mille koodnimeks oli 4.0. Windows 98, 98 SE ja Windows Millenium kandsid koodnimesid 4.0.1998, 4.10.2222 ja 4.90.3000. Windows 2000 kood oli 5.0 ning Windows XP oli 5.1. Nii jõuame Windows Vistani, mis on 6.0. Seega on Windows 7 meie jaoks tõepoolest seitsmes väljalase.”

Ehk toob number seitse Microsoftile õnne, mis pärast Vistale vastuseks saabunud kriitikatormi kindlasti ära kuluks.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755