21. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtja: ettevõtluskeskkonda tuleks soodustada

NOW Innovationsi asutaja Kalju Rüütli rääkis aripaev.ee-le, et kuna ettevõtluskeskkond Eestis ei ole soodne, kiputakse ettevõtteid teistesse riikidesse viima, sest seal on tunduvalt parem tegutseda.

„Selleks, et eksportida, tuleb enne teha mingi toode, aga praegu kipub asi nii olema, et viiakse ettevõtteid Eestist välja, sest ettevõtluspiirkonnad teistes riikides on palju paremad,“ rääkis Rüütli. Tema sõnul oli Reformierakonna E-ekspordi teemaline seminar vajalik algatus ning ta avaldas lootust, et kirja pandud viiest kuni kuuest ettepanekust jõuavad mõned ka riigikokku ja valitsusse kaalumisele.

Ta möönis, et on ka ise korduvalt mõelnud firma arenduste Eestist ära viimise peale, sest selleks on mitmeid põhjuseid. „Kui oleks riigipoolne vastutulek või riigipoolne ettevõtluskeskkonna parendamine ette võetud, siis oleks tunduvalt lihtsam eksportida,“ lisas ta.

Ettevõtja sõnul oli üks huvitavamaid ja vajalikumaid teemasid riigipoolne tugevam eksporttoodete tutvustamine teistes riikides. „Püüdsime arutada, kas oleks võimalik, et nii valitsusdelegatsioonid kui ka ministrite või parlamendi erinevad komisjonid võiksid julgemalt propageerida Eesti eksporti üldse ja it- eksporti sealhulgas,“ selgitas Rüütli.

Ta ütles, et oleks väga tore, kui iga Eesti diplomaat või poliitik, kes läheb välisriiki oleks infotehnoloogiast rääkides sama pädev kui näiteks Tallinnast.

Seda, kuidas it-eksporti arendada ei saa Reformierakond üksi otsustada. Selleks on Rüütli sõnul vaja kaalukaid otsuseid vastu võtta. Ümarlaual käsitleti ettevõtja sõnul ka valupunkti, kuidas tekitada eksporti juurde. Samuti valmistas Rüütli sõnul talle ja teistele ettevõtjatele muret see, kuidas saaks võimalikult soodsalt ja lihtsalt tuua Eestisse kõrgelt kvalifitseeritud välisekspertide. „Meil endal jääb neist selgelt puudu jääb,“ lisas ta.

Potentsiaalsetest e-ekspordi maadest rääkides nimetas Rüütli endiseid NSV-liidu riike ning ütles, et tuleb ettevõttele võtta kindel fookus, kus saaks e-riigi kogemust jagada. NSV-liidu alad võiksid selleks fookuseks tema sõnul olla.

Täna toimus riigikogus Eesti E-ekspordi ümarlaud, mille eesmärgiks oli üheskoos IT - eestkõnelejate ja ettevõtjatega leida uusi viise Eesti IT ekspordi arendamiseks.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755