23. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

HansaRaama kuulutas välja tarkvara sundmüügi

Väike- ja keskmise suurusega firmadel on hinge täis ajanud raamatupidamis- ning muud majandustarkvara pakkuva HansaRaama ultimaatum, et nemad toovad oktoobri algul turule uue versiooni ning praegust versiooni enam kasutada ei saa.

HansaWorldi tooteid vahendav HW HansaRaama OÜ saatis eelmise aasta septembri lõpus oma klientidele kirja, et praegune versioon HansaRaama 4.3. kasutusõigus lõpeb 30. septembril 2009. Samas saadeti klientidele ka pakkumine osta neilt uue põlvkonna versioon HansaRaama 5.4. Üksteist aastat turul tegutsenud HW HansaRaamal on praegu kokku umbes 4600 klienti.

HW HansaRaama on asja selgitamisel klientidele viidanud võlaõigusseaduse 374. paragrahvile, mille kohaselt võib kumbki lepingupool tähtajatu litsentsilepingu üles öelda, teatades sellest ette vähemalt ühe aasta.

„Miks me peaksime tarkvara uue versiooni ostma, kui me oleme praegusega täiesti rahul,“ küsis Tartu väikefirma, nahktooteid müüva OÜ Maine juhatuse liige Anneli Tamme. „Uue programmi juurutamine on kallis ja aeganõudev. Pealegi, kui me 2003. aastal HansaRaama raamatupidamisprogrammi muretsesime, siis kinnitati meile, et täienduste ostmine ning arendustasud pole kohustuslikud.“

Tamme andmeil maksid nad esimese programmi soetamise eest umbes 10 000 krooni ning mõned aastad hiljem uuendatud versiooni eest ligi 1000 krooni. Nüüd sai Maine aga eelmise aasta oktoobri algul HW HansaRaamalt pakkumise osta uus pakett kokku 20 532 krooni eest. Kui Anneli Tamme sellest keeldus, esitati paar päeva hiljem uus pakkumine ning selle eest küsiti aastatasuks 5133 krooni. Tamme kinnitusel pole ta veel otsustanud, kas ostab pealesunnitud tarkvara või hakkab hoopis mõne konkurentfirma kliendiks.

Tartu infotehnoloogiafirma OÜ Neuron Systems juhataja Gunnar Raadi sõnul on Hansa programmide müüjate käitumine pretsedenditu. „Eestis pole seni veel keegi sellise asjaga hakkama saanud, et juba ostetud asi võetakse lihtsalt käest ära,“ ütles Raadi. „Kui tavaliselt teevad firmad aasta lõpus ikka odavmüügikampaaniad, siis Hansa tarkvaraprogrammi müüjad kasutasid hoopis omapärast müüginippi – pead uue tarkvaralahenduse ostma, sest vana enam kasutada ei saa.“

Raadi kinnitusel on ta sisimas teinud otsuse loobuda Hansa tarkvaraprogrammist. „Ma ei osta uut versiooni, sest selles pole midagi sellist uut, et oleks põhjust osta,“ lisas Raadi.

Neuron Systemsi koduleheküljel on olemas ka vihje, et Tartu õigusbüroo OÜ VRV Õigusbüroo koondab nõudeid seoses Hansa tarkvara sundmüügiga. „Kas meie nendega vaidlema hakkame, ma ei tea,“ lausus Raadi. „Ja ega praegu polegi veel alust vaielda, sest praegune versioon toimib ju kuni 1. oktoobrini.“

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755