2. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Endel Sifil Tais soolas miljarditehing

Kaasaskantavaid narkolaboreid arendav Endel Sifi firma NarTest võib lähikuudel teha Tai kuningriigis tõelise supertehingu.

Nartesti tegevjuhi Markku Mäenpää sõnul käivad kõnelused, et müüa "narkoriigi" Tai ühisele politsei- ja piirivalveasutusele mitutuhat NarTesti laborit, kirjutas Eesti Ekspress. Et ühe sellise seadme hind on 600 000 krooni, küüniks tehingu kogumaksumus üle miljardi. Siff jääb Tai küsimuses napisõnaliseks: "Enne tuleb karu maha lasta kui nahka jagama hakatakse."

Mäenpää, endine Arengufondi investeeringute juht, peab NarTesti Eesti üheks paljulubavamaks ja "seksikamaks" tehnoloogiafirmaks. Firma toode, sülearvutisuurune minilabor Nartest, tuvastab välitingimustes mõne minutiga kokaiini, heroiini, marihuaana ja amfetamiini.

See konstrueerib fluorestsentsmeetodil analüüsitava aine kolmemõõtmelise profiili, mida arvuti kõrvutab tuntud mõnuainete profiilidega. NarTesti kasutaja ei pea isegi keemiat tundma. Varem võtsid sellised narkoanalüüsid aega nädalaid. NarTestiga on piirikontroll oluliselt tõhusam.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755