9. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti IT-ettevõtja pälvis USAs 6,5miljonilise autasu

Eesti IT-ettevõtja Raoul Järvise firma T+1 Solutions OÜ võitis uudse taksotellimise viisiga USAs peaauhinna mobiilipõhiste asukohateenuste konkursil. Võiduga kaasnes tšekk 6,5 miljonile kroonile.

Kümme protsenti sellest on rahaline auhind, ülejäänu moodustavad erinevate tarkvarade ning kaardiandmete litsentsid. "Kindlasti kulub see raha ning rohkemgi veel teenuse rahvusvahelisele käivitamisele. Kaardiandmete ning vastavate tarkvaralitsentside baasil on aga võimalik ka teisi asukohapõhiseid teenuseid tulevikus lansseerida," rääkis Järvis USAst antud intervjuus.

T+1 saavutas võidu takso tellimise teenusega Taxi4me, mis aitab tarbijatel võtta ühendust usaldusväärse taksofirmaga. Kasutaja peab saatma soovitud sõidu aja ning sihtkoha oma mobiiltelefoniga taksoteenust vahendavasse serverisse. Sellele vastavad taksofirmad oma pakkumistega. "Kasutaja jaoks on teenus tasuta, selle jaoks vajalik mobiilirakendus hakkab olema tasuta allalaetav," kinnitas Järvis. Taxi4me on tema sõnul kontseptsiooni nimi, ametlik teenuse nimetus tuleb tõenäoliselt erinev.

Konkursi reeglid nõuavad, et esitatud lahendused peavad olema avalikkusele veel mitte avatud, sestap praegu Taxi4me kusagil ei tööta. "Visioon on teenust pakkuda kõigis maailma suurlinnades, kasutades selleks partnerite võrgustikku. Kindlasti kaalume ka võimalust teha esimeste seas piloot Tallinnas, aga see pole eesmärk omaette," kinnitas ta.

Tänu konkursivõidule saadud tähelepanule on võimalike partnerite huvi Järvise ütlusel teenuse globaalse rakendamise vastu suur. "Samuti on nüüd olemas lansseerimiseks vajalikud kaardiandmed ning -teenused, mis moodustasid suurema osa auhinnast ning mis muidu nõuaks päris suurt investeeringut," lisas ta.

Järvise sõnul on ta sellelaadseid ideid palju. "Ideede aluseks on uskumus, et mobiiltehnoloogia peamine potentsiaal on veel avastamata, et lisaks kõne- ja sõnumiteenustele on võimalik pakkuda väga palju kasutajale lisaväärtust loovaid ja elu mugavamaks tegevaid teenuseid," rääkis ta. Eesti on selles suhtes pioneer, mobiilne parkimine ja mobiil-ID on head näited, lisas Järvis.

Näiteks jõudis ta veebruaris toimunud sama konkursi Euroopa, Lähis-Ida ja Aafrika regiooni üritusel teise kontseptsiooniga EcoRide – mobiilipõhine jagatud sõiduvahenditel baseeruv transpordiviis – poolfinaali.

Konkursi Navteq Global LBS Challenge näol on tegu innovatiivsete mobiilipõhiste asukohateenuste arendamise võistlusega. "Sel aastal osales rekordarv osavõtjaid ning konkurents oli eriti tugev. Esimeses voorus valiti välja 14 poolfinalisti, kelle ideed ning rakendust hindas kohtunike žürii Las Vegases toimunud finaalis," rääkis Järvis.

Kohtunikeks olid juhtivate mobiilioperaatorite, telefonitootjate ja internetifirmade – näiteks Nokia, SonyEricsson, Samsung, AT T, Verizon, Yahoo, Intel – asepresidendid ja muud tippjuhid. Konkursi korraldanud firma Navteq on juhtiv digikaartide ning navigatsioonisüsteemide tootja, mille Nokia omandas 8,1 miljardi dollari eest aastal 2007. USAs Chicagos paikneval kompaniil on 4000 töötajat 36 riigis.

Firma T+1 Solutions lõi Järvis 2004. aasta sügisel. Algselt tegeles see aktsiainvesteeringute ning renditeenustega, muuhulgas kauples ka domeeninimedega. Suuremahulisemate arendustööde jaoks on tema firmal võimalus kasutada programmeerijaid Indias. Järvise ettevõte T+1 Solutions on tegelnud ka IT-arenduse peatöövõtuga ja osutanud konsultatsiooniteenuseid.

Oktoobrist 2005 töötab Järvis paralleelselt ka ASis Olympic Entertainment Group, hetkel tehnoloogia arendusdirektori ametis. "Olen OEGs vaid osalise koormusega, alates 2008. aast sügisest tegelen aktiivsemalt oma ideede elluviimisega T+1 Solutions all," rääkis ta.

Raoul Järvisest kirjutas Äripäev esmakordselt aprillis 2000 Eesti IT-meeste välismaal õppimist ja töötamist käsitlenud artiklis. 1998. aastal Toronto Ülikooli kiitusega lõpetanud tarkvarainsener Järvis ütles toona, et pole tulevikuplaane veel paika pannud, kuid seob end kindlasti Eestiga. Tema sõnul olnuks Kanadas töötades võimalik haridusse tehtud investeeringud pea ühe aastaga tagasi teenida. "Samas pole palganumber ainuke määrav faktor. Näiteks Eestis on väga huvitavaid võimalusi kogemuste omandamiseks aladel, milleni jõudmiseks tuleb siin aastaid madalamatel töökohtadel töötada," märkis ta toona.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755