28. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Küberturvalisuse ekspert: erinevad e-d ohustavad privaatsust

"Järjest suurema hulga elektroonilise juurdepääsuga lahenduste ehk e-de kasutamisel saab põhiprobleemiks privaatsuse kaitse," ütles Hollandi küberturvalisuse asjatundja Scott A. McIntyre Eesti demokeskusega tutvudes.

Pärast Eesti uusimaid IT-lahendusi demonstreerivas keskuses ringi vaatamist leidis McIntyre, et peaaegu kõikidel sealsetel lahendustel oleks ekspordipotentsiaali. "Paljud valitsused kardavad teha sammu selliste tehnoloogiate kasutuselevõtuks. Nad ei tea, kuidas ise alustada, ja värbavad selleks eksperte, kes väidavad, et lahendused lähevad neile miljardeid eurosid maksma. Ja valitsused loomulikult kardavad nii palju raha kulutada," rääkis McIntyre. Tema sõnul on Eesti aga hea näide sellest, kuidas kõrgtehnoloogilised lahendused käivitatakse mõistliku hinna eest.

Lahenduste plussiks pidas mees seda, et raha ei kulutata tehnoloogiatele, mis töötavad väheste inimeste jaoks ja spetsiifilises valdkonnas, vaid on laialdaselt kasutatavad sülearvutis, mobiiltelefonis ja ka mujal. "See kindlustab tehnoloogia edukuse," leidis ta.

McIntyre sõnul peavad inimesed teadma, kuidas tehnoloogilised süsteemid saavad neid aidata, aga ka kahjustada, kui nad ei ole riskidest teadlikud. "On ohtlik, kui me ei tea, kellel on sellele infole juurdepääs. Tuleb meeles pidada, et iga kord, kui ma oma autot pargin või bussiga sõidan, võib mõni pahatahtlik inimene selle info põhjal üles ehitada üksikasjaliku pildi minu identiteedist. Ja sellel võivad olla tõsised tagajärjed."

sündmus

Elutähtsaid teenuseid puudutava infotehnoloogia kaitse konverents

- Eile ja täna Tallinnas.- Kohtuvad ELi riikide ministrid, et leida võimalusi riikidevaheliseks tundliku informatsiooni vahetamiseks ja küberrünnakute kaitseks.- Üks külalisi on Hollandis küberturvalisusega tegelevas ettevõttes KPN-CERT töötav Scott A. McIntyre, kes on nende lahendusi varem - Võtab osa ka ELi infovolinik Viviane Reding.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755