29. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti väike IT-firma sihib miljardikäivet

Mõne aasta eest loodud andmesidelahenduste firma OÜ Modesat Communications võib 5-7 aasta pärast jõuda enam kui miljardi krooni suuruse käibeni, kirjutas Arvutimaailm.

Modesati president Peep Põldsamm eitas küll miljardikäivet kui eraldi eesmärki. "Nagu start-up'i puhul – esialgu ikka ellujäämise mured, siis vaataks, mis edasi saab," rääkis ta. "See, et 1-3 konkurendiga turul (ca 1 mld USD täna) annaks 10% turuosa vastava numbri, tähendab ju ainult potentsiaali, mille realiseerimine sõltub paljudest asjadest," selgitas Põldsamm Äripäevale.

Endise nõukogude armee valgevenelastest tehnoloogiainseneride ja teadlaste ideest alguse saanud firma loodud tehnoloogia võimaldab andmesidemahtusid senisest kordades kiiremaks muuta, pakkudes sellega huvi nii militaarstruktuuridele, telekomiettevõtetel kui ka näiteks lennufirmadele.

"Meiega sarnaseid arendusi kipuvad tegema ikkagi suurorganisatsioonid või teadusasutused, kus on taga kas siis suur hulk eraisikute või isegi riikide raha," ütles Põldsamm, kelle sõnul on nendega sarnaseid sõltumatuid tehnoloogiaarendajaid maailmas vaid mõned üksikud.

Modesati ühe osaniku, Skype'i loojate firma Ambient Sound Investmentsi portfellihalduri Kristjan Laanemaa ütlusel on Modesatil läbilöömiseks vaja jõuda suurte tegijateni, mis väikese ja lühikese ajalooga ettevõttele võib osutuda keeruliseks: "Modesat on tänaseks suutnud riske tublisti vähendada, rahvusvahelisel tasemel loodud kontaktid potentsiaalsete äripartneritega näitavad tõsist huvi Modesati tehnoloogia vastu."

"Minu arust oleks kõige turvalisem mitte hakata kogu müüki ja tootmist üldse üles ehitama, vaid katsuda see tiim koos intellektuaalomandiga mõnele strateegilisele kosilasele maha müüa," kommenteeris riskikapitalist Allan Martinson, kelle sõnul on Modesat oma arengus alles väga algusjärgus.

Modesati äritulud esimesel tegevusaastal ehk 2007. aastal olid 2,5 miljonit krooni, firma jäi 364 000 krooniga kahjumisse. Mullust majandusaasta aruannet pole äriregistris veel saadaval. Modesat on saanud toetust Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuselt.

Modesati osanikud on eestlastest Skype'iloojate firma ASI Private Equity AS 33,4 protsendiga ning Tarmo Pihl, Leonid Letounov, Aliaksandr Khrabtou ja Aliaksandr Hryhoryeu igaüks 16,6 protsendiga. Firma presidendina töötab endine Bravocomi juht Peep Põldsamm.

ASI investeeris Modesati paar kuud pärast selle loomist 7,8 miljonit krooni. "Modesati tehnoloogia on selgelt suunatud globaalsele turule ning juba tootearendusele eelnevas faasis on seadmetootjatelt tulnud positiivseid signaale," kommenteeris ASI üks osanikke Toivo Annus 2006. aastal tehtud investeeringut.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755