26. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saksamaal tutvustati Euroopa suurimat superarvutit

Teisipäeval tutvustati Saksamaal Euroopa suurimat ja maailma suuruselt kolmandat superarvutit, mille võimsus on võrreldav 50 000 tavalise arvuti võimsusega.

Arvuti nimega Jugene suudab sekundis sooritada 1 000 000 000 000 000 (üks kvadriljon) arvutust. Maailmas on temast kiiremad vaid USAs asuvad superarvutid Roadrunner ja Jaguar, ütles Kosta Schinarakis Juelichi uurimiskeskusest, kus arvuti asub.

Jugenet on plaanis rakendada erinevate probleemide lahendamiseks, muuhulgas plaanitakse näiteks uurida kütuseelemente, ennustada ilma ning välja selgitada universumi päritolu, teatasid keskuse töötajad võrguajakirjale Physorg.

Superarvuti erineb tavalisest arvutist ka väljanägemise poolest: arvutil on 295 000 protsessorit, mis on paigutatud 72 telefonikabiini suurusesse kasti.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755