17. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

IKT teeninduse tööviljakus teistest kõvasti suurem

Eestis tegutses 2009. aasta I kvartalis info- ja kommunikatsioonitehnoloogia (IKT) sektoris 1700 ettevõtet, kelle tööviljakus oli üle kahe korra suurem kui ettevõtluses keskmiselt.

Info- ja kommunikatsioonitehnoloogia ettevõtted andsid 5% kogu ettevõtluse müügitulust, teatab statistikaamet.

IKT sektori lisandväärtus moodustas kogu ettevõtluse lisandväärtusest 9%. Puhta lisandväärtuse alusel ületas IKT sektori ettevõtete tööviljakus rohkem kui kahekordselt kogu ettevõtluse keskmist tööviljakust. Seejuures IKT töötleva tööstuse ettevõtete keskmine tööviljakus oli töötleva tööstuse ettevõtetega samal tasemel, aga IKT sektori teeninduse ettevõtete tööviljakus ligi kolm korda suurem teenindusettevõtete keskmisest.

IKT sektori ettevõtetest 100 tegutses töötlevas tööstuses ja 1600 teeninduses. Sektori müügitulu oli I kvartalis 5,6 miljardit krooni ja lisandväärtus 1,8 miljardit krooni.

IKT sektoris töötas üle 16 500 inimese, kes moodustasid ligi 4% kogu ettevõtluses hõivatutest.

IKT sektori ülevaadet koostab statistikaamet 2009. aastal esimest korda ja tulemused avaldatakse kord kvartalis veebilehel statistika andmebaasis.

IKT tegevusalad töötlevas tööstuses on arvutite ja arvuti välisseadmete tootmine, elektronkomponentide ja trükkplaatide tootmine, sideseadmete, tarbeelektroonika, magnet- ja optiliste andmekandjate tootmine.

IKT tegevusalad teeninduses on info- ja sidetehnika hulgimüük, tarkvara kirjastamine, telekommunikatsioon, programmeerimine, konsultatsioonid jms tegevused, andmetöötlus, veebihosting jms tegevused, veebiportaalide tegevus, arvutite ja sideseadmete parandus

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052