22. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tehasetöötaja tegi iPhone'i kadumise pärast enesetapu

Apple'i allhankija Foxconn kaotas ühe nutitelefoni neljanda põlvkonna prototüüpidest. Varguses kahtlustatud Hiina noormees tegi pärast jõhkrat kohtlemist enesetapu.

Hiljuti insenerihariduse omandanud 25 aastane Sun Danyong kirjutas pärast prototüübi kadumist online-foorumis, et turvatöötajad olid teda peksnud ja noormehe kodu läbi otsinud, vahendas BBC. Möödunud neljapäeval hüppas Sun Hiinas Shenzhenis asuva Foxconni suure tehase 12. korruselt alla.

Taiwani firma Foxconn on üks suuremaid Apple'i toodete valmistajaid. Suni tööülesannete hulka kuulus muuhulgas iPhone'i prototüüpide saatmine Apple'le. Prototüübid on rangelt salastatud. Tarbijate huvi üleskütmiseks hoiab Apple uusi tooteid ja uuendusi vaka all kuni nende ametliku esitluspäevani.

13. juulil teatas Sun tööandjale, et üks tema valduses olnud 16 prototüübist on kadunud. CNNi andmetel saatis Sun telefonid Apple'le, kuid 16 mudelist jõudis kohale vaid 15. Foxconn algatas kohe uurimise. Suni sõbrad rääkisid, et noormees nimetas läbiotsimist ja peksmist üheks oma elu alandavamaks kogemuseks.

Kohalikud õiguskaitseorganid alustasid samuti uurimist. Foxconni turvaosakonna juht on ametist kõrvaldatud. BBC Pekingi korrespondendi teatel on Foxconni varemgi süüdistatud töötajate jõhkras kohtlemises. Ettevõte on süüdistused siiani ümber lükanud ning Apple on teda toetanud.

Apple China teatas, et ootab Suni surma asjaolude uurimise tulemusi, vahendas CNN. "Nõuame, et meie alltöövõtjad kohtleks töötajaid väärikalt ja lugupidamisega," seisis firma avalduses.

Foxconn tegi samuti ametliku teate, kus kirjeldas mitmeid samme, mida oli pärast noore töötaja enesetappu teinud. "Võin ausalt öelda, et Foxconn pole andnud kellelegi luba seadust rikkuda," ütles firma juht Li Jing Ming.

Kõik juhtumiga seotud töötajad on kas vallandatud või töölt kõrvaldatud, lisas Foxconn. Ühtlasi raputas Li tuhka pähe ja vabandas Suni perekonna ees, lubades matuste korraldamisel ning muudes küsimustes toetada.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755