24. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

BÖRS: Eesti Telekomi dividendide arvamismäng

Eesti Telekom ei ole oma veidi enam kui kümne aastase börsajaloo ajal olnud mitte kunagi kasvuaktsiaks. Üksmeelselt on aga väärtpaberit soovitatud osta ettevõtte makstavate dividendide pärast.

Eesti Telekom läks börsile 1999. aasta veebruaris emissioonihinnaga 85 krooni aktsia. Kogu selle aja on aktsia loksunud hinnavahemikus 60 kuni 150 krooni, mis on olnud mitte midagi erilist headel aegadel ja päris kobe halbadel.

Alates 2001. aastast on ettevõte omanikutuluna välja maksnud pea kogu teenitud kasumi. Eelneva kaheksa aasta jooksul on kontsern maksnud TeliaSonerale, Eesti riigile ning tuhandetele väikeinvestoritele kokku 9,2 miljardit krooni ehk 75 krooni aktsia kohta. Kui Eesti Telekom suudaks hoida dividendide taset ka järgmiseks aastaks, oleksid IPOl osalejad pelgalt dividendide näol investeeringu tasa teeninud.

Telekomilt saadavad dividendid on teinud ettevõtte aktsia atraktiivseks. Aastaga on selle aktsionäride arv kasvanud pea viiendiku võrra 4463 kontoomanikuni. Viimase börsibuumi haripunktis 2007. aasta veebruaris oli ettevõttel 3300 aktsionäri ehk kolmandiku võrra vähem kui praegu.

Seetõttu on üsna loomulik, et analüütikud on hakanud prognoosima, kui palju võiks Eesti Telekom järgmisel aastal dividende maksta. Kui tase säiliks, oleks aktsia dividenditootlus 15 protsenti.

Nädala alguses tegi otsa lahti teisel pool lauda istuv kolleeg Tarvo Vaarmets, kes ennustas, et Telekom maksab dividendideks 7-8 krooni aktsia kohta. Paar päeva hiljem said oma analüüsidega valmis ka LHV Pank ja Swedbank.

Ehkki LHV analüütik Kristo Oiderma hindas ettevõtte majandustulemusi järjekordselt nõrkadeks, ennustab ta siiski optimistlikult, et veidi vähem kui aasta pärast saavad aktsionärid omanikutuluna 9,1 krooni aktsia kohta.

Swedbanki analüütik Marko Daljajev pakub välja kaks võimalikku stsenaariumi - 10,5 krooni (siis peab ettevõte laenu võtma) ja 7,35 krooni aktsia kohta.

On aga ka võimalus, et Eesti riik võib häda sunnil oma osalusest loobuda ja suuromanik TeliaSonera teha ülevõtmispakkumise. Siis saavad väikeaktsionärid heal juhul vaid pisikese preemia.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755