18. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

BÖRS: Nokia põhivaenlased on Apple ja USA turg

Kui veel kuu aega tagasi maksis Nokia aktsia 11,10 eurot, siis esmaspäeval langes hind 8,88 eurole ehk madalaimale tasemele alates märtsi lõpust.

Maailma suurimat mobiiltelefonide tootjat rõhuvad kaks probleemi: Apple ning USA turg.

Möödunud nädalal avaldas analüüsikeskus Gartner mobiiltelefonide turu ülevaate, millest nähtus, et 40protsendiline turosa, mis oli Nokial veel kaks aastat tagasi, on praeguseks kahanenud 36,8 protsendile.

Eriti nukker on Nokia jaoks turuosa kaotus nutitelefionide segmendis, kus suurim võitja on Apple oma iPhone’iga. Apple suutis müügimahtu kasvatada kuus korda, 5,43 miljoni telefonini ning turuosa 2,8 protsendilt 13,3-le. Ka Kanada nutitelefonide tootja Research in Motion (RIM) suutis kasvatada oma turuosa.

Eriti suureks tagasilöögiks osutus juunis müügile tulnud kalleima klassi nutitelefoni N97 ebaedu, mida oli augusti alguseks suudetud müüa vaid pool miljonit tükki, samal ajal kui kui Apple müüs pelgalt esimese nädalavahetusega miljon iPhone’i 3GS.

Nutitelefonide segment shy; suutis aga praeguses majanduskriisis kasvada enam kui viiendiku võrra.

Täna kirjutas Kauppalehti, et Nokia kaotus USA mobiiliturul süveneb üha suurema kiirusega.

Korea mobiiltelefonidetootjad Samsung ning LG on jõudsalt võtmas USA mobiiltelefonide turuosa, kirjutas Kauppalehti. Eelmise aasta suvel oli Samsungi ning LG turuosa USAs 40 protsenti, praeguseks on see kasvanud pea 50 protsendile. Kaks aastat tagasi Ühendriikide turgu valitsenud Motorola (35%) osa on kahanenud 15 protsendile.

Nokia turuosa on kukkunud USAs 6,5 protsendile. Kaks aastat tagasi langes see alla 10 protsendi taseme, aga 2001. aastal kuulus Nokiale tervelt 32,4 protsenti USA mobiiltelefonide turust.

Pohjola Pankki analüütik Hannu Rauhala on aga Nokia suhtes siiski optimitlik ning tema sõnul on ettevõte peagi taas mobiiltelefonituru kuningas. Kui maailmamajandus taastub, hakkab kõige kiiremini kasvama odavate telefonide segment, kus Nokia on kõige tugevam, kinnitas Rauhala nädal tagasi Soome tabloidile Iltalehti.

Täna pärastlõunaks oli Nokia aktsia hind kerkinud 0,68 protsenti 8,94 eurole.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755