16. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas AdBlocki kasutaja on varas?

Mozilla Firefoxi populaarne lisa AdBlock on reklaamist elatuvate veebilehtede omanikud väga kurjaks ajanud. Nad väidavad, et kasutaja, kes külastab nende lehte, kuid blokeerib sealsed reklaamid, tegeleb varastamisega, kirjutas CNN.

Konflikt on üha teravnenud, sest Firefox ja AdBlock koguvad aina enam populaarsust. Michael Lankton Connected Internetist väidab, et kasutajatel ei ole õigust reklaame blokeerida. „Minu lehele tulles on sul õigus klikkida ükskõik millisel reklaamil või jätta klikkimata ning mitte pöörata neile tähelepanu. Kui sa aga blokeerid reklaamid, siis sa varastad minu lehte külastades,“ väitis Lankton.

Lanktoni kurtmist võiks mõneti mõista, sest tema sissetulek sõltub reklaamist, kuid nõustuda ei saa kuidagi tema lahke loaga reklaamile mitte tähelepanu pöörata. Sellepärast internetikasutajad AdBlocki kasutavadki, et vilkuvad reklaamid on niivõrd agressiivsed ja häirivad, et segavad lehe sisusse süvenemist ning neid lihtsalt pole võimalik ignoreerida.

On ka veebilehti, näiteks MediaFire, kust on tulnud ähvardusi asuda Firefoxi kasutajaid blokeerima. Mozilla on aga keeldunud sellist sorti väljapressimisele allumast.

Lisaks tavalistele arvutikasutajatele toetab Mozillat ka mittetulunduslik sõnavabaduse kaitse järele valvav organisatsioon Electronic Frontier Foundation. „MediaFire näib arvavat, et neil on õigus kontrollida kasutaja brauserit. See on järjekordne näide veebisaidi omanikust, kes on unustanud ära, kellele kuulub arvuti, mille kaudu nende saiti külastatakse. See pole MediaFire ega kellegi teise asi, kuidas arvutikasutaja oma brauseri seadistab ning veebisaite näha soovib,“ teatas Electronic Frontier Foundation.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755